latinica  ћирилица
07/03/2018 |  15:36 | Аутор: РТРС

У "Доњу Градину" грађани доставили материјал о страдању у вријеме НДХ

Директор Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина" Тања Тулековић рекла је да се велики број грађана одазвао иницијативи ове установе за прикупљање фотографија, докумената и предмета који свједоче о страдању цивилног становништва за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/.
Доња Градина - спомен обиљежје (илустрација) -
Доња Градина - спомен обиљежје (илустрација)

"Одзив грађана и у овој години велики и желимо да захвалити свима који су нам се јавили и доставили драгоцјене материјале који доприносе истраживању и документовању страхота које су претрпјели наши преци", рекла је Тулековићева Срни.

Она је навела да су врло значајна и видео-снимања која су у ЈУ Спомен-подручје "Доња Градина" обављена у току ове године, те нагласила да је ријеч о свједоцима који су преживјели њемачку офанзиву на Козару и усташки логор Јасеновац, као и депортације у Славонију.

"Видео-материјал се трајно чува у архиви Установе, а вербална свједочанства су други значајан метод који се примјењује у истраживању злочина геноцида и Холокауста", навела је Тулековићева.

Она је подсјетила да је дио прикупљених предмета био саставни дио изложбе "Јасеновац-право на незаборав" која је била отворена у сједишту УН у Њујорку, а да су предмети сада изложени у Изложбеној сали у Спомен-подручју "Доња Градина".

"Овим путем још једном желимо подсјетити суграђане на нашу иницијативу и позвати их да нам се јаве и заједно са нама допринесу да се наше жртве никада не забораве", рекла је Тулековићева и додала да су у наредном периоду планирана видео-снимања још неколико свједока који су се јавили са жељом да подијеле своја болна искуства.

Према њеним ријечима највећи одзив грађана у оквиру реализације иницијативе установе за прикупљањем фотографија, докумената и предмета који свједоче о страдању цивилног становништва за вријеме НДХ је са подручја општина Козарска Дубица и Градишка.