latinica  ћирилица
07/03/2018 |  14:15 ⇒ 08/03/2018 | 09:57 | Аутор: РТРС

Костић: Српска створила предуслове, чека се Савјет министара

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић изјавила је да су надлежни органи Српске створили предуслове за реализацију пројекта "Братољуб", али да се мјесецима чека да Савјет министара разматра и да сагласност на споразум са Владом Србије и на уговор између Министарства саобраћаја и веза Српске и Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

Ријеч је о споразуму Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија, те о уговору између Владе Српске, односно Министарства саобраћаја и веза, и УИО БиХ којим Влада Српске даје Управи, без накнаде, право грађења објекта граничног прелаза на земљишту које је у власништву Српске.

"Министарство саобраћаја и веза је 25. децембра 2017. године упутило допис Савјету министара БиХ и тражило да се ова два материјала што прије уврсте у дневни ред сједнице Савјета министара и на тај начин омогући даља реализација пројекта. Материјал до данас није уврштен, нити смо добили одговор на наведени допис", рекла је Костићева.

Она је навела да је јуче УИО БиХ затражио од Министарства организацију састанка код нотара за понедјељак, 12. март, ради коментара и измјене члана 7 уговора, те да је Управа на инсистирање Министарства доставила приједлог измјена наведеног члана.

"Министарство је размотрило наведене измјене и сматра да могу бити прихваћене, о чему је обавијестило УИО и предложило да састанак код нотара буде одржан сутра, али још нисмо добили одговор", истакла је Костићева.

Она је подсјетила да је Управа 19. децембра прошле године Савјету министара доставила нацрт уговора између Владе Српске, односно Министарства саобраћаја и веза, и УИО, те да су правобранилаштава БиХ и Републике Српске дала позитивна мишљења на овај уговор.

"Потписивањем овог уговора стичу се услови да Управа прибави грађевинску дозволу и распише јавну набавку за извођење радова на изградњи објекта заједничког граничног прелаза", нагласила је Костићева.

Она је подсјетила да је и у августу прошле године парафиран нацрт споразума између Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању заједничког граничног прелаза који треба да усвоји Савјет министара, а који је Влада Србије већ усвојила.

Костићева је рекла да је Министарство комуникација и транспорта БиХ, као обрађивач овог споразума, прибавило потребна мишљења и у септембру 2017. године упутило Савјету министара БиХ.

"Савјет министара БиХ није уврстило у дневни ред овај споразум иако је Министарство комуникација и транспорта БиХ писало ургенцију", рекла је Костићева.

Реализација пројекта изградње моста преко ријеке Дрине на локацији Братунац-Љубовија и заједничког граничног прелаза са приступним путевима започела је потписивањем протокола између влада Српске и Србије 2013. године.

Овим протоколом и споразумом о изградњи међудржавног моста преко ријеке Дрине између Владе Србије и Савјета министара БиХ дефинисано је да Србија финансира изградњу моста, изградњу заједничког граничног прелаза БиХ, односно УИО, а изградњу приступних путева мосту и граничном прелазу Република Српска, односно предузеће "Путеви Републике Српске".

Вриједност изградње приступних путева је 800.000 КМ, граничног прелаза 12.000.000 КМ, а моста 3.500.000 евра.

Експропријација земљишта за изградњу заједничког граничног прелаза и приступних путева је завршена, а финансирало је предузеће "Путеви Републике Српске".

Ово предузеће је прибавило грађевинску дозволу за изградњу приступних путева, изабрало извођача радова, надзор над извођењем радова и започело радове на изградњи приступних путева.

Изградња моста је завршена, те је извршен технички пријем објекта, али се мост не може употребљавати јер БиХ није урадила свој дио посла.

У УИО БиХ речено је да је Управа урадила све из своје надлежности кад је ријеч о изградњи новог граничног прелаза Братунац.

"Преузели смо и извршили нострификацију пројектне документације, те смо ушли у фазу преговора и склапања споразума са Владом Републике Српске за давање на кориштење земљишта за потребе будућег новог граничног прелаза. Тај споразум су прегледала правобранилаштва БиХ и Српске и након тога слиједи подношење захтјева за издавање дозволе за изградњу граничног прелаза код ресорног министарства у Влади Републике Српске", рекао је начелник Одјељења за комуникацију и међународну сардњу у Управи Ратко Ковачевић.

Он је навео да ће по издавању дозволе за градњу бити створени услови за расписивање међународног тендера.

"Управа има обезбијеђена средства за изградњу овог граничног прелаза у износу од 11 милиона КМ, и то седам милиона из средстава клириншког дуга и четири милиона из средстава које је Управа добила у буџету за 2018. годину", рекао је Ковачевић.

Извор: СРНА