latinica  ћирилица
07/03/2018 |  14:00 | Аутор: РТРС

На бирачким списковима имена више од пет хиљада умрлих

У централном бирачком списку у БиХ налазе се имена 5.332 умрла лица, наведено је у Информацији о броју умрлих лица чија су имена на бирачким списковима, а коју је данас разматрала Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Информација је сачињена према извјештајима достављеним из 102 општинске/градске изборне комисије у БиХ, саопштено је из ЦИК-а.

За 5.332 умрла лица, чија се имена налазе у евиденцијама Централног бирачког списка, изборне комисије успјеле су да изврше провјеру.

Неке општине/градови издвајају се када је ријеч о броју умрлих лица чија се имена налазе у евиденцији Централног бирачког списка - Витез са 699, Цазин са 485, Калесија - са 474, Травник са 383, Кисељак са 236 и Грачаница са 229 умрлих.

Из 40 општинских/градских изборних комисија није стигао тражени извјештај и њима ће бити остављен додатни рок да га доставе.

ЦИК је усвојио закључак да се сачини анализа разматране информације, која ће бити допуњена недостајућим подацима из 40 општина/градова.

Закључено је и да буде организован састанак са надлежним министарствима унутрашњих послова и Агенцијом за идентификационе документе, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ у вези са ажурирањем бирачких спискова, те да се унутар Секретаријата Комисије формира посебан тим који ће бити задужен за анализу стања Централног бирачког списка.

Извор: СРНА