latinica  ћирилица
07/03/2018 |  12:07 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Амерички историчар: Главни непријатељи усташке државе били су Срби

Амерички историчар мађарског поријекла, Иштван Деак, каже да је лидерима Павелићеве НДХ главни циљ био геноцид над Србима.
Како је НДХ у Поткозарју покатоличавала Србе? - Фото: РТРС
Како је НДХ у Поткозарју покатоличавала Србе?Фото: РТРС

Деак у и нтервјуу за портал Индекс.хр подсјећа да је НДХ проглашена у априлу 1941. док је њемачка војска освајала Југославију, а многи су Хрвати - иако не сви - били одушевљени проглашењем независне хрватске државе.

Опширно говорећи о том периоду, Деак истичењ да је погрешно што неки покушавају да одговорност за усташке злочине пребаце на Нијемце. Говорећи о политици НДХ према Јеврејима и Србима, овај историчар напомиње да, за разлику од конзервативних кругова у његовој родној Мађарској и полуфашистичкој Румунији, Јевреји нису били главни непријатељ у НДХ већ Срби.

"То су били Срби, тако су наглашавали фашистички лидери Хрватске. Зато Срби и православци чине највећи број жртава у логору смрти Јасеновац и на другим стратиштима у НДХ. То наравно није заустављало убице у Јасеновцу да масакрирају Јевреје и Роме такође", навео је Деак.

Говорећи о улозио католишчке цркве у Хрватској, нагласи оје да је она направила свуда уступке у односу на фашизам, и то на темељу принципа које је изразио и практицирао кардинал Пацели, који је касније постао папа Пио XИИ. Ипак, как ој енаглаисо, у Хрватској је ситуација била значајно другачија, јер је хрватска Католичка црква помогла у стварању усташке фашистичке државе.

Подсјетио је да су хрватски лидери Католичке цкрве подржали Павелићев режим, а да је Ватикан "помогао многим монструозним усташким лидерима, укључујући и Павелића, да побегну из Европе након рата".

"Да је НДХ 1941. створена као хумана и толерантна држава, која је разумјела да многи њени становници нису ни католици ни Хрвати, али да се према свима треба односити једнако, онда је могуће замислити да би таква НДХ преживјела Други свјетски рат", закључио је Деак.

Извор: Б92