latinica  ћирилица
07/03/2018 |  08:20 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Бањалука - Агенција за идентификациона документа одустаје од градње зграде

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) највјероватније ће одустати од градње зграде у Бањалуци и поред тога што је још раније за грађевинску дозволу потрошила 1,4 милиона КМ, сазнају "Независне".
Зграда ИДДЕЕА у Бањалуци - Фото: Screenshot
Зграда ИДДЕЕА у БањалуциФото: Screenshot

Иако у ИДДЕЕА тврде да коначна одлука није донесена из одговора Министарства цивилних послова БиХ на једно од посланичких питања, може се закључити да је готово сигурно да се зграда неће градити на локацији на којој је предвиђена, односно у бившој касарни у Трапистима.

Ту локацију ИДДДЕЕА је на 99 година дала Република Српска, а један од аргумената противника градње зграде на тој локацији, поред поплава, је и тај што земљиште није у трајном власништву ИДДЕЕА, односно државе БиХ.

"Агенција инсистира на локацији на којој ће Агенција бити носилац права власништва, која није подложна плављењу, која неће бити пуно удаљена од центра града због потребе странака и других пословних потреба и која нуди и друге потребне погодности", наведено је у одговору Министарства цивилних послова БиХ на једно од посланичких питања у којем се додаје и то да ће ИДДЕЕА према Савјету министара БиХ упутити на усвајање информацију у којој предлаже да се купи земљиште на које ће носилац права бити ИДДЕЕА.

Извор близак ИДДЕЕА каже да постоји могућност и да ИДДЕЕА купи земљиште на којем ће сама градити објекат, али да је изгледнија варијанта куповина већ завршених пословних простора како би се избјегли проблеми с јавном набавком, али и прибављањем нове грађевинске дозволе.

Ова агенција је још 2014. године од града Бањалука добила грађевинску дозволу за градњу објекта вриједног око 22 милиона КМ на рок од три године.

Извор: Независне новине