latinica  ћирилица
27/02/2018 |  11:58 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Свега десет одсто "оживљених" живи нормално

Оживљавање пацијента /реанимација/ након срчаног застоја много је мање успјешно него што се вјерује, тврде амерички научници.

Циљ оживљавања је поновно покретање рада срца код срчаног застоја који је најчешће настао усљед поремећаја активности срчаног мишића.

Иако срчани удар није иста ствар, јер је посљедица поремећаја снабдијевања крвљу /инфаркт/ срчаног мишића, може, такође, довести до престанка рада срца.

Покретање рада срца, што је могуће прије, кључно је за спречавање оштећења мозга.

Међутим, срчани застој статистички чешће завршава смрћу или тешким неуролошким проблемима него каснијим квалитетним животом.

Поступак оживљавања који завршава отпуштањем пацијента из болнице догађа се само код 10,6 одсто особа које су имале срчани застој, истичу аутори студије.

"Већина пацијената и немедицинског особља има нереална очекивања од успјешности оживљавања, као и од квалитета живота оних који су оживљени", истиче руводилац истраживања Линдзи Квилити, са државног универзитета Мичиген.

Истраживањем је било обухваћено 1.000 одраслих особа у четири здравствена центра у Мичигену, Илиноису и Калифорнији. Ријеч је о пацијентима који нису били животно угрожени и члановима њихових породица.

Многи су вјеровали да ће се реанимирана особа након успјешног оживљавања вратити нормалном животу, а не доживотној њези.

Више од 70 одсто испитаника редовно је пратило телевизијске серије чија се радња одвија у болницама и 12 одсто сматрало их је поузданим извором медицинских информација.

Људи мисле да је поступак оживљавања чудо, али то је само медицински поступак, наводе истраживачи.

Извор: СРНА