latinica  ћирилица
25/02/2018 |  16:02 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Дрљача: Заштитом Уне спријечити изградњу одлагалишта неуклеарног отпада

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је поступак проглашавања претходне заштите подручја ријеке Уне, који је покренуло Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, исправан начин за заштиту ове ријеке и један од начина да се спријечи изградња одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача каже да се иницијатива Министарства реализује у фази кад постоји опасност од нарушавања природне средине тока ријеке Уне.

"Ово је начин да се законском регулативом заштити ток ријеке Уне. Уколико се реализује најава Хрватске да се на подручју Трговске горе складишти нуклеарни отпад, доћи ће до непосредног уништавања природног станишта у овој ријеци", рекао је Дрљача новинарима.

Он каже да се сматра да је ријека Уна најбоље очувана крашка ријека у црноморском сливу и да би било какве промјене донијеле неповратну штету.

Дрљача каже да би у наредном периоду требало систематски проучити флору и фауну која се везује уз ток ријеке Уне.

"Након процедуре јавног увида у Приједлог рјешења о претходној заштити Парка природе `Уна`, који је у току, Влада Републике Српске доноси рјешење о претходној заштити што подразумијева да уколико постоји реална опасност као што је у конкретном случају одлагалиште, да се крене у поступак заштите", рекао је он.

Ове активности испуњавања услова и процедура до проглашавања парка природе могу трајати до двије године.

Дрљача каже да је ово рјешење један од начина да се дође до крајњег резултата - да се донесе одлука о промјени локације одлагалишта.

"Отежавајуће је што Хрватска нема било какве обавезе према законским рјешењима и одлукама из Српске и БиХ. Штета је за Републику Српску и Бих што већ нисмо у неком поступку за улазак у ЕУ јер би одлуке онда биле значајним дијелом обавезујуће. Овако је то покушај, пут је добар, али је крајњи исход неизвјесан", казао је Дрљача.

Према његовим ријечима, приликом израде стручног мишљења Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа покушало се доћи до научних радова који су се бавили природним специфичностима ријеке Уне, али је установљено да нема комплетних извјештаја и анализа на основу којих се може дати квалитетна информација.

"И Хрватска и ЕУ ова подручје сматрају битним за станиште неких врста птица. Они признају специфичности, али не одустају од локације", наводи Дрљача.

Он је мишљења да би БиХ требало да направи јаку дипломатску офанзиву у вези са овим проблемом и да га потенцира приликом сваког разговора и састанка званичних делегација двије земље.

"Овако се стиче дојам да се не зна у ком правцу иду активности. Све је обавијено велом тајне. Ништа се не говори али се чини да се у Хрватској активности настављају по плану", каже Дрљача.

Према његовим ријечима, предвиђено је да заштићено подручје које би било парк природе обухвата 95 километара тока ријеке Уне у Српској, од ентитетске границе у општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница, до ушћа у Козарској Дубици.

Дрљача каже да се ради о трећој категорији заштите, а простор обухвата водоток и подручје до прве комуникације, пута или жељезничке пруге.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је покренуло поступак проглашавања претходне заштите подручја ријеке Уне, узимајући у обзир чињенице да постоји опасност да ће, у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској, подручје ријеке Уне бити озбиљно угрожено.

На захтјев овог министарства Републички завод за заштиту културно – историјског и природног насљеђа је израдио стручно мишљење за претходну заштиту ријеке Уне.

У складу са Законом о заштити природе током израде акта о заштити природних вриједности обезбјеђено је учешће јавности путем јавног увида у Приједлог рјешења о претходној заштити Парка природе "Уна" и Стручно мишљење за претходну заштиту ријеке Уне.

Извор: Срна