latinica  ћирилица
25/02/2018 |  14:03 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Велико интересовање публике за Фест

Овогодишњи Фест, који је у петак свечано отворио велики мађарски и европски аутор, оскаровац Иштван Сабо, током прва два дана, поред програмске понуде из свјетске продукције, могао би да носи и знак великог интересовања публике.
ФЕСТ - Фото: илустрација
ФЕСТФото: илустрација

Према посљедњим подацима, засада је продато више од 60.000 карата, па би овогодишњи "фестивал фестивала" до краја могао да постигне и рекордну гледаност у односу на неке претходне године. Да ова оптимистичка прогноза није претјерана, свједочи чињеница да је велика дворана Сава центра на отварању Феста била готово распродата, што је са одушевљењем у свом говору истакао и Иштван Сабо.

Исти филм којим је започео Фест, "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Макдоне, који је и највећи фаворит за овогодишњи Оскар, напунио је Сава центар и на јутарњој пројекцији у суботу.

Међу филмофилима свих генерација који су дошли да виде ову сјајну Макдонину црнохуморну причу, био је и Душан Ковачевић. Дворана је у суботу била пуна и на поподневним и вечерњим пројекцијама, а до краја Феста, 4. марта, публика ће моћи да ужива у још 110 нових наслова свјетске и домаће продукције, који ће се приказивати у 12 биоскопских дворана широм Београда.

Међу њима су и хитови великих аутора - "Према истинитој причи" Романа Поланског, "Зови ме својим именом" Луке Гвадањина, "Фантомска нит" Пола Томаса Андерсона, "Ниоткуда" Фатиха Акина, "Заиста, никада ниси био овдје" Лин Ремзи, "Јупитеров мјесец" Корнела Мундруца, "Сквер" Рубена Естлунда, "Опроштај" Роланда Џофија, "Двоструки љубавник" Франсоа Озона, "Адвокат" Дена Гилроја са двоструким оскаровцем Дензелом Вашингтоном.

Поред Иштвана Сабоа, Награду "Београдски победник" за допринос филмској умјетности добиће и легендарна српска глумица Неда Арнерић, на церемонији која је заказана за 2. март у Сава центру, а вече касније исто признање биће уручено и великом руском редитељу и сценаристи Карену Шахназарову. Због градских избора у Београду церемоније уручења награда за најбоља остварења у такмичарским програмима Феста помјерена су за 2. март (национална селекција "Српски филм") и 3. март (Главни такмичарски и програм "Границе").

Извор: Вечерње новости