latinica  ћирилица
25/02/2018 |  11:45 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

"Српска да искористи сва средства да спријечи вјежбу на Мањачи"

Република Српска мора да искористи сва расположива средства да спријечи војну вјежбу НАТО-а на Мањачи са муницијом са осиромашеним уранијумом, јер би посљедице тога биле далекосежне, изјавио је доктор физичко-хемијских наука Марко Лалић.
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba) -
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba)

Лалић је рекао да се то мора посматрати озбиљно, јер оставља трагове и на животну средину и на здравље, а не може се никако очистити, упркос падавинама.

- Вријеме полураспада осиромашеног уранијума је око милијарду година. Према томе, тај осиромашени уранијум би нас дуго, дуго зрачио, поготово његови "потомци" који настају - израчивања - рекао је Лалић, који је као сарадник Међународне агенције за атомску енергију, чије је сједиште у Бечу, истраживао посљедице дјеловања НАТО-а на Републику Српску.

Он је нагласио како никада није тачно утврђено колико је бомби са осиромашеним уранијумом бачено на Републику Српску, а колико на подручје Федерације БиХ на коме живе искључиво Срби, за што постоје индиције, али да је ефекат тога све уочљивији кроз пораст обољења од разних малигних болести.

- Штетност се јавља послије 15 до 20 година. То је управо сада неки период и то не може да се избјегне, то зрачење, изотопи. Треба искористити све механизме да се то спријечи, апсолутно, да се то никада више не понови, а поготово не у Републици Српској - рекао је Лалић.

Он је истакао да ефекат најављене војне вјежбе НАТО-а на Мањачи не треба минимализирати образложењем да би то биле занемарљиве количине утрошене муниције.

Извор: СРНА