latinica  ћирилица
25/02/2018 |  08:56 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Ковач: Најава вјежбе на Мањачи политичка порука Српској и притисак на народ

Пензионисани генерал-мајор Војске Србије Митар Ковач оцијенио је да су најаве војних вјежби НАТО-а на Мањачи директна политичка порука Републици Српској и њеном руководству и извјесна спољна манифестација притиска према народу.
Митар Ковач - Фото: СРНА
Митар КовачФото: СРНА

Ковач сматра да ће то у наредним мјесецима и годинама бити стил понашања НАТО-а према државама Западног Балкана које још нису чланице тог савеза.

- Поготово уколико убрзано приме Македонију, остаје тај српски етнички простор Србије и Републике Српске који се мора ставити под контролу како би се несметано обезбиједило залеђе за даљи наставак ширења НАТО-а према истоку - рекао је он за Спутњик.

Подсјетивши да је Амбасада САД у Сарајеву брзо демантовала најаву да ће на Мањачи бити кориштена муниција са осиромашеним уранијумом, Ковач каже да су тиме рачунали да су смирили ситуацију, јер је медијски то било у првом плану, а не проблематичност одржавања вјежбе.

- Тај маневар указује да треба рачунати на динамичну активност НАТО-а и на простору Републике Српске нагласио је Ковач.

Он је увјерен да ће у наредном периоду бити још најава, не само вјежби, већ и других активности које ће, како је навео, привидно давати медијску слику остваривања тјешње сарадње ових држава са Алиајнсом и да је то природна веза
којој те државе теже.

Према његовом мишљењу, НАТО-у би најдраже било да Срби немају никакву сарадњу са Русијом или да имају само формалну.

- То је константа која се не мијења с временом упркос чињеници да је Србија откако је 2006. године ушла у програм Партнерство за мир, учествовала у око 150 вјежби заједно са НАТО-ом. Са Русијом је, међутим, у посљедњих пет година организовано свега 12 војних вјежби - рекао је Ковач.

Он је указао да је за НАТО постао проблем чим је дошло до повећања сарадње Србије са Русијом, када је кроз заједничке вјежбе почео да се остварује тај неки минимални ниво сарадње.

- Да постоји заиста искрена воља од стране НАТО-а, па и ЕУ, да признају војну неутралност Србије, не би им сметала та војна сарадња, чак би и сами инсистирали да постоји паритет. Докле год канцеларија руског ОДКБ не буде отворена у Министарству одбране, као што је позиционирана канцеларија НАТО-а, не може се говорити о равноправности сарадње, нити о суштинској војној неутралности - закључио је Ковач.

Портал Dnevnik.ba објавио је 20. фебруара да би Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке Амбасаде БиХ ускоро у Бањалуци требало да организују НАТО вјежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом.

Позивајући се на службени документ Министарства одбране БиХ који је у посједу тог портала, у тексту се наводи да је све договорено на састанку с генерал-мајором Јохном Гронским, замјеником команданта Команде америчких копнених снага за Европу.

НАТО вјежба требало би да буде реализована кроз двије фазе - прва је теоријска обука војника Оружаних снага БиХ и трајала би од фебруара па до краја ове године, а друга гађање ескадриле авиона А10 на полигону Мањача, која би била одржана 2019.

Авион А-10 садржи топ од 30 милиметара "Вулкан" с муницијом, односно, неком врстом осиромашеног уранијума, наводи се у тексту.

Извор: СРНА