latinica  ћирилица
25/02/2018 |  07:43 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Опрез због поледице на влажним коловозима

Због временских прилика које се очекују данас, упаљен је жути метеоаларм за подручје цијеле БиХ. Жуто упозорење издато је због вјетрова, снијега и ниских температура. На већини путева у Републици Српској саобраћа се по мокрим и клизавим коловозима.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У вишим предјелима и преко планинских превоја возачи су упозорени на мјестимично угажени снијег и поледицу на коловозу. Због ниских јутарњих температура поледица је могућа и у нижим предјелима, преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

У котлинама и дуж ријечних токова скреће се пажња на мјестимичну маглу. На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина упозорење на учестале одроне земље и камења на коловоз, те на могућност обрушавања снијежних лавина, нарочито на путном правцу М-18 Добро Поље-Брод на Дрини.

Због интензивних сњежних падавина забрањен је саобраћај за теретна возила на дионици магистралног пута М-19 Власеница-Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед.

И на осталима дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја одвијање саобраћаја је отежано и успорено, а из АМС издвајају путне правце Сарајево–Соколац, преко Романије, (гдје је за теретна возила са приколицом и шлепере обавезна употреба ланаца), Фоча-Гацко преко превоја Чемерно, Трново-Фоча, преко Рогоја, Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Чађавица преко Мањаче и Котор Варош-Теслић преко Борја.

На регионалном путу Р-433 Улог- Кланцина превоју Морине, привремено је обустављен је саобраћај због сњежних сметова.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије су проходни и посути абразивним материјалом, али се због ниске температуре и снијега који пада од раних јутарњих часова возачима препоручује опрез, изјавио је технички директор Романијапутева Драган Булошчић.

Нове сњежне падавине отежале су одвијање саобраћаја на путним правцима Горњи Вакуф-Прозор, Сарајево-Тузла, Ливно-Босанско Грахово-Дрвар, Ливно-Гламоч и Ливно-Купрес. На путевима на подручју Ростова, Ливна, Купреса, Гламоча и Босанског Грахова дува јак вјетар који мјестимично ствара сњежне наносе.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима савјетују опрезну и спорију вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Подручје Балкана захватио је талас ниских температура. Наредних дана очекује се и до минус 20 степени Целзијусових. Најављен је и снажан вјетар са ударима и до 175 километара на час.