latinica  ћирилица
24/02/2018 |  17:19 ⇒ 25/02/2018 | 07:54 | Аутор: РТРС

Доња Градина: Историјски час за учеснике Форума (ВИДЕО)

За учеснике Првог форума дијаспоре у Доњој Градини организован је историјски час, са којег је поручено да се истина о злочинима у Јасеновцу мора ширити свијетом.
Учесници форума на историјском часу у Доњој Градини - Фото: РТРС
Учесници форума на историјском часу у Доњој ГрадиниФото: РТРС

Доња Градина је мјесто о којем мора да се учи и које треба све да научи да се слични злочини никада не понове, поручено је на историјском часу. Учесници Првог форума дијаспоре у свијет ће однијети истину о страдањима у Јасеновцу, поткријепљену доказима.

- У читавој Шведској имају само четири примјерка књиге о Јасеновцу. Зато се ми као невладина организација спремамо да издамо четворојезично издање о Јасеновцу - каже Михајло Бувач, предсједник невладине организације Биро Републике Српске у Шведској.

Предсједник Српске заједнице у Скандинавији, Томислав Чолић, рекао је да је данашњи скуп од изузетног значаја за заједницу коју представља.

- Увјерен сам да је посјета преко 100 учесника Форума дијаспоре од великог значаја за нашу заједницу, Републику Српску, а и Србију, те Козарску Дубицу као локалну заједницу - рекао је Чолић.

Ни више од седам деценија након стравичних јасеновачких злочина, почињених под окриљем злогласне НДХ, здрав разум не може да разумије монструозну усташку идеологију. Због тога је истина, заједничка мисија.

- Врло мало се ван наших граница зна о стравичним дешавањима у Концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Управо је зато важно да дамо сви од себе максимум, како бисмо ван граница Републике Српске причали о страдањима - рекла је директор Спомен-подручја Доња Градина, Тања Тулековић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић подсјетио је да је Козарска Дубица уврштена у мапу одржавања Првог форума дијаспоре Републике Српске, чији учесници, угледни професори и доктори наука, политичари и други значајни појединци у својим другим државама, долазе из 26 земаља.

- Ови људи су већ друга-трећа генерација наше дијаспоре и важно је да пренесу истину о страдању у том логору на будуће генерације како би знали чувати своју историју - рекао је Рељић.

У Спомен подручју Доња Градина налази се девет гробних поља и 105 масовних гробница.

У Бањалуци је данас, под покровитељством предсједника Републике Српске, Милорада Додика, одржан први Форум дијаспоре, који је окупио 100 учесника из више од 20 земаља.