latinica  ћирилица
24/02/2018 |  16:37 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Напредак у интегрисаном управљању границом БиХ (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина управљање границом усклађује са прописима и стандардима Европске уније. У области интегрисаног управљања границом остварен је напредак. Ефикасност граничне контроле важна је посебно у контексту мигрантске кризе јер је гранична полиција Босне и Херцеговине евидентирала повећање покушаја илегалних прелазака границе.
Гранична полиција БиХ - Фото: РТРС
Гранична полиција БиХФото: РТРС

Мигранти углавном стижу новим коридором дуж границе са Црном Гором. 500 држављана земаља високог миграцијског ризика откривено је након преласка границе у два мјесеца ове године. То је готово половина свих прошлогодишњих илегалних улазака.

"Служба још увијек управља миграцијама у БиХ. Од тих 500 миграната, гранична полиција је одбила улазак 130 људи. У БиХ борави око 200 илегалних миграната", наводи директор Службе за послове са странцима Босне и Херцеговине Слободан Ујић.

Гранична полиција интегрисано управља границом према смјерницама Европске комисије. Све потребне мјере за очување сигурности границе, посебно спречавања незаконитих миграција, проводи сарадњом и координацијом агенција и служби које раде на граничном прелазу.

Алмир Башић, начелник канцеларије за стратешко планирање и ЕУ интеграције Граничне полиције Босне и Херцеговине, истиче да се проводе сви задаци из стратегије интегрисаног управљања границом, те да је један од резултата рада и сарадња са сусједним државама, као и пројекат мјешовитих патрола.

Од укупно 83 гранична прелаза, 55 је међународних у које се убрајају аеродроми Сарајево, Бања Лука, Тузла и Мостар, те 28 прелаза за погранични промет.

"Више од половине граничних прелаза задовољава све стандарде. Поједини гранични прелази морају да се или прошире или у потпуности изграде", рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине Ратко Ковачевић.

За одржавање, Управа за индиректно опорезивање из буџета годишње добије 800.000 КМ. БиХ има више од хиљаду километара спољне границе са Европском Унијом. Додатан изазов ће бити и приступање Хрватске Шенгенској зони, како се предвиђа, почетком идуће године.