latinica  ћирилица
24/02/2018 |  15:53 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Раскол у СДА- јединства нема, снаге све мање (ВИДЕО)

"У јединству је снага" - био је слоган Странке демократске акције све до посљедњих избора. Уочи најновијих, слоган је потпуно "девастиран", скривен у архив. Посљедњих седмица највећа странка у Бошњачком националном корпусу преживљава тектонске ломове. Док јој леђа окрећу и пулени и оснивачи, руководство окупљено око Бакира Изетбеговића труди се да убиједи и себе и јавност како је на сцени "поспремање и демократизација странке"! Но, да ли је тако?
Раскол у СДА - Фото: РТРС
Раскол у СДАФото: РТРС

За само неколико дана СДА је "изгубила" два кантонална премијера у Сарајеву и у Тузли, три тамошња општинска одбора, једну владу - Тузланског кантона, са тенденцијом да и сарајевска крене истим путем. Из странке су "отишли" или избачени још незбројени одборници и посланици. Кључа у Бановићима, Сапни, Градачцу, Бужиму... а лидер тврди да је на сцени само предизборно "поспремање"!

- Пречистићемо странку пред изборну утрку - каже Изетбеговић.

"Чистио" је лидер странке "избацивача" и уочи посљедњих локалних избора, а онда му се као бумеранг вратио изборни фијаско у Зеници, Високом, Горажду, Калесији... Из странке избачени или одбјегли, "потукли" су страначки конгломерат. Замјац "демократског" избацивања увјежбан је, у међувремену и на непослушним бх. посланицима, па је Клуб располућен.

Но, страначка странпутица почела је, тврде бивши чланови, уочи посљедњег конгреса током којег је уз контролисани изборни инжењеринг Изетбеговић засјео у орочену му лидерску фотељу. Још тада је незадовољно чланство говорило јасно и транспарентно о радикализацији, непотизму и корупцији унутар СДА. Говорили су и касније, након изборног дебакла, но врх их није слушао. Узвратили су непослушношћу. А сада је све стигло на наплату.

- Тада су ствари постављене наопако, и рефлексија свега тога је ово што данас се дешава у СДА. Нажалост, предсједник СДА није хтио оно што је било логично. Имамо сукобе за превласт без демократских процедура и имамо сукобе тих "локалних поглавица" - каже Садик Ахметовић, бивши потпредсједник СДА и посланик Независног блока у Представничком дому БиХ.

У Тузланском Кантону сукобиле су се локалне поглавице- тузлански владар из сјене и потпредсједник странке Мирсад Кукић и кантонални премијер, бивши- Бего Гутић. Страначко руковдство отказало је повјерење Кукићу, а он им узвратио одмаздом у Парламенту и смијенио Гутића.

Још један пулен лидера странке, Елмедин Конаковић почео је јавни сукоб са сарајевским поглавицама. Оставку је дао на све страначке функције и платио цех- опет "избацивањем" из странке. Но, и с њим су "кренула", за сада четири одборника. Међу њима, свакако најинтересантније име Кемала Адемовића, бившег директора АИД-а, из мрачних сарајевских дана које су обиљежила ратне и поратне ликвидације са префиксом "политичке". Но Адемовић још ћути!? Конаковић зато прича о криминалу и непотизму у Сарајеву! Покушаће врх партије да га ућутка већ најављеном Скупштином за смјену и са функције премијера. Но, да ли ће Конаковић "алеј-апом", узвратити као ономад Кукић?

- Ми ћемо у оквиру својих могућности и капацитета у Кантону Сарајево направити листе са поштеним, часним озбиљним људима - каже Конаковић.

И док на маглом обавијену, централу у улици Мехмеда Спахе, наизмјенично стижу демотреси из општинских односно Кантоналних одбора и оптужнице Кантоналних тужилаштава, врх понавља, на сцени је "демократизација" странке.

- СДА је уређена странка. Сви морају поштовати ставове органа и сви који то не буду радили подлијегаће мјерама одговорности - каже Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА.

Ко ће још осјетити "палицу" одговорности централе- у најави- именима и одборима се калкулише! Но, аналитичари не калкулишу- није на сцени процес "демократизације" већ наставак распада због лошег вођења странке.

- Не може се говорити о демократизацији у странци у којој имате генералног секретара и два потпредсједника странке против којих је потврђена оптужница. Да постоји демократизација у тој странци они би морали поднијети оставку. Ово је наставак распада СДА- каже аналитичарка Ивана Марић.

А хоће ли он резултирати, како појединци тврде, крахом династије Изетбеговић? Како год, у овој странци идеологија је одавно постала интересологија. Девастираних страначких, некада пулена, све је више. Нервоза, са или без признања врха, све је јача. И све је попраћено бомбашким нападима, шамарима, покушајима дављења, или порукама са мафијашким потписима- "демократија" на врхунцу!