latinica  ћирилица
24/02/2018 |  13:55 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

На Палама почело првенство БиХ у стоном тенису

У Спортско-пословном центру "Пеки" на Палама данас се одржава појединачно првенство БиХ у стоном тенису за особе са потешкоћама у развоју на којем учествује 81 такмичар и 17 екипа.
Пале - Првенство БиХ у стоном тенису - Фото: СРНА
Пале - Првенство БиХ у стоном тенисуФото: СРНА

У склопу овог спортског догађаја, одржава се и Прво првенство УНИФИЕД такмичење у стоном тенису које се бодује као Републичко.

Предсједник Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама "Сунце" са Пала Миленко Вујиновић рекао је новинарима да је ово Удружење организовало и првенства БиХ у зимским спортовима и такмичења у стоном тенису.

Он истиче да је данашње такмичење специфично јер се у суштини одржавају три такмичења у једном дану - појединачно првенство, УНИФИЕД инклузивно које је екипно и Републичко првенство.

"УНИФЕИД првенство у стоном тенису је јако битно, јер је то такмичење у којем заједно учествују спортисти из спортских клубова и дјеца са умањеним интелектуалним способностима, односно специјални спортисти. То је једна пракса која постоји већ 10 година у свијету и наш тим младих лидера је био на обуци за одржавање таквог такмичења, тако да смо искористили прилику да одржимо и остала два такмичења како би направили континуитет тих такмичења", појашњава Вујиновић.

Вујиновић додаје да ће се такмичење успјешно привести крају уз помоћ великог броја волонтера, спортских радника и омладине.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је захвалио свим организаторима и Удружењима који су послали такмичаре, рекавши да је општина подржала ово такмичење које се први пут одржава.

"Имамо прилику да видимо такмичара из 10 градова. Ово је специфична спортска манифестација, с обзиром да се ради о два БиХ и једном републичком првенству који је успио да се организује захваљујући паљанским лидерима који су прошли обуку у Франкфурту и стекли услове да могу оранизовати једно овакво такмичење овдје на Палама", појашњава Југовић.

Југовић је рекао да такмичење има посебну тежину зато што се ради о таквој категорији која има не само спортски него и образовни карактер, па се надају да ће ова манифестација да прерасте у традицију.

Технички директор Специјалне олимпијаде БиХ Када Делић истакла је да Специјална олимпијада ове године слави 20 година свог успјешног рада и постојања, а да су њени спортисти учествовали на европским љетним олимпијским играма на којима је освојено 88 медаља.

"Највећи успјех када је у питању наступ спортиста из Републике Српске оставили су спортисти са Пала. На прошлогодишњим зимским олимпијским играма највриједнији резултат у женској конкуренцији остварила је Кристина Клачар у нордијском скијању на 500 метара и Његош Михајловић који се нашао на шестом мјесту", истакла је Делићева.

Делићева каже да организовање спортских такмичења и инклузивних спортских такмичења допиноси укључивању особа са потешкоћама у развоју у свакодневне животне токове.

"Организујемо првенства БиХ и прво УНИФИЕД инклузивно првенство у стоном тенису које се одржава је захвљујући члановима из Удружења `Сунце`, који су лидери четворогодишег пројекту европске специјалне олимпијаде", каже она.

Првенство за особе са потешкоћама у развоју организује Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама "Сунце" са Пала у сарадњи са Специјалном олимпијадом БиХ и Спортским савезом ментално недовољно развијених лица Републике Српске.

Извор: Срна