latinica  ћирилица
24/02/2018 |  12:02 | Аутор: РТРС

Дачић: Све теже до рјешења са Приштином

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на отварању Међународне конференције о медијацији у Београду да српска страна посљедњих пет година, уз посредовање ЕУ, покушава да дође до рјешења са Приштином, али да је то све теже, јер друга страна у дијалогу не приступа на исти начин.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је поручио да Србија неће одустати од даљих напора, јер је за компромисе, али не за оне који би значили поништавање њеног националног и државног бића и суштине.

Он је подсјетио да је Србија на крају прошлог вијека била изложена бруталној агресији, што је посљедично кулминирало најдрастичнијим сепаратизмом албанске националне мањине у српској јужној покрајини Косову и Метохији.

Дачић је напоменуо да се разним изговорима желио оправдати покушај насилног отцјепељења територије Србије, суверене чланице УН, али да ниједан није издржао ни мало озбиљнији тест логике, начелности и правичности, а неће ни политике.

"Замислите да било која национална мањина у вашим земљама, изговарајући се свим и свачим, најчешће употребом неистина, прогласи део ваше суверене територије као нову државу, где би нас то довело", упитао је Дачић.

Он сматра да је веома забрињавајуће то што се упоредо у разним дијеловима свијета појављују нове кризе и опасности од оружаних сукоба, посебно тензије и звецкање оружјем међу државама са значајним војним потенцијалима, укључујући и нуклеарно оружје.

Дачић је нагласио да најтеже посљедице трпи цивилно становништво, те напоменуо да је број избјеглица и расељених лица, већином жена и дјеце, достигао рекордни ниво који прелази 60 милиона, а ријеч је о дугорочном избјеглиштву или расељавању, које просјечно траје 20 година.

Према његовим ријечима, једини могући одговор за ту ситуацију и даље су међународни дипломатски и политички напори на спречавању, контроли и мирољубивом рјешавању конфликата.

Дачић је оцијенио да превенција мора бити у центру свих напора, те да то захтијева значајно већи степен међународног јединства, посебно у оквиру Савјета безбједности УН.

Извор: Срна