latinica  ћирилица
24/02/2018 |  11:12 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Кошарац: Дипломатски скандал који наноси штету; МИП БиХ: Повучена сагласност (ВИДЕО)

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да одлука Конзулата БиХ у Минхену да у том њемачком граду спонзорише обиљежавање десетогодишњице самопроглашене независности Косова представља нови дипломатски скандал којим се наноси огромна штета интересима Републике Српске и Србије.
Дани Балкана, БиХ и Косово - Фото: РТРС
Дани Балкана, БиХ и КосовоФото: РТРС

"Огромна штета је учињена и за њу су директно одговорни српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и његов шеф дипломатије Игор Црнадак. Након недавне узнемирујуће изјаве Бакира Изетбеговића о спремности БиХ да призна самопроглашену независност Косова, сада је Конзулат у Минхену, којег води бошњачки кадар, њемачкој јавности поново послао исту поруку, а Иванић и Црнадак нису учинили ништа да то спријече“, упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Кошарац је нагласио да и овај случај показује како су у протекле три године у Сарајеву радили "халал кадрови такозваног Савеза за промјене".

"Одлуку да подржи обиљежавање десетогодишњице фантомске државности Косова Конзулат у Минхену није могао донијети без знања и одобрења Министарства иностраних послова, што значи да Црнадак ово није хтио или није смио да спријечи. Могуће је да је био заузет блаћењем институција Републике Српске у иностранству", рекао је Кошарац.

Он је додао да га није изненадила реакција Младена Иванића, који је рекао да нема појма о овом случају.

"Иванић се никад није озбиљно мијешао у свој посао у Предсједништву БиХ, које је надлежно за вођење спољне политике, нити је икада повукао било какав конкретан потез како би спријечио очигледно дјеловање Бакира Изетбеговића и готово комплетне дипломатско – конзуларне мреже БиХ против интереса српског народа и Републике Српске", упозорио је Кошарац.

Подсјетивши на скандал са дјеловањем амбасадорке БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић, Кошарац је рекао да ни Иванић, ни Црнадак нису извукли никакве поуке из тог случаја.

"Колико видим, они имају још мјесец дана да јавно повуку спонзорство догађаја у Минхену и затраже повлачење и смјену тамошњег конзула. Ако то не учине, грађани Републике Српске биће свједоци њихове дефинитивне политичке капитулације", закључио је Кошарац.

МИП БиХ: Повучена сагласност у дијелу који се односи на Косово

Реаговали су из Министарства иностраних послова БиХ. У саопштењу, које су послали медијима, наводе да је Генерални конзулат у Минхену повукао своју сагласност за покровитељство над дијелом манифестације Дани Балкана, посвећене годишњици тзв. независности Косова.

Министар Игор Црнадак рекао је да га је о томе данас обавијестила Рузмира Тихић Кадрић, генерални конзул.

Реагујући на изјаву Кошарца да је тиме нанесена штета интересима Републике Српске и Србије, Црнадак је за Срну рекао да "никаква штета није направљена".

Извор: РТРС/СРНА