latinica  ћирилица
23/02/2018 |  19:30 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

"Брже усвајати нове технологије у припреми хране и узгоју стоке"

Сточари у Републици Српској морају брже усвајати нове технологије у припреми хране и узгоју стоке да би се приближили европским стандардима у производњи, рекао је данас Срни руководилац добојске подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопоривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Драгиша Марковић.
Модрица, Марковић, мљекари - предавање - Фото: СРНА
Модрица, Марковић, мљекари - предавањеФото: СРНА

"На подручу регије Добој од 2016. године је примјеном нових технологија у производњи сточне хране и узгоју музних крава, упркос знатном смањењу броја грла, повећана количина и квалитет млијека", истакао је Марковић.

Он је, на предавању за 50 мљекара са простора Модриче, најавио почетак пројекта ИФА у оквиру којег ће се у БиХ пружити подршка малим мљекарима у преради млијека и пласману млијечних производа на домаћем тржишту.

Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору Радмила Цвијић рекла је да је производња млијека различита од фарме до фарме и у зависности од примјене технологија износи од 4.000 до више од 9.000 литара годишње по једном грлу.

"Циљ је да се повећа производња у екстра класе и укупна производња млијека по једном грлу, а тиме и економичност фарми", каже Цвијићева.

Она је истакла да је добар квалитет фарми на подручју Модриче, те да се фармери из ове општине могу похвалити са око 4.000.000 литара милијека произведеног и откупљеног у 2017. години.

Према процјени Ресора за пружање стручних услуга у пољопоривреди, на простору добојске регије има око 20.000 музних грла.

Данашње предавање је пето у оквиру Зимске школе за пољопривреднике Модриче које Општинска управа организује са добојском подручном јединицом Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске.

Извор: СРНА