latinica  ћирилица
23/02/2018 |  18:25 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Још нема рјешења за руску забрану увоза јабука из БиХ (ВИДЕО)

Мјесец дана је прошло од када је Русија забранила увоз јабука из БиХ, а надлежни, осим политичких препуцавања, не нуде рјешења. Ресорни бх. министар Мирко Шаровић оптужио је институције Српске да ништа не раде на рјешавању овог проблема, заборављајући, свјесно или не, да је управо Министарство пољопривреде Српске прво реаговало и из Евиденције извозника избрисало сва предузећа која су радила реекспорт јабука из Пољске у Русију.
Јабуке - Фото: РТРС
ЈабукеФото: РТРС

 Мирко Шаровић није пропустио да каже како министарство на чијем је челу, нема никакву надлежност када је ријеч о увозу, извозу и контроли воћа, истовремено оптуживши институције Српске како нису понудиле ни једно рјешење за овај проблем.

"Нисам чуо од надлежних из Републике Српске ниједну осуду поступања неких компанија које се баве злоупотребом и преварама извозећи туђе јабуке и продајући их као босанскохерцеговачке", рекао је министар спољне трговине и еконосмких односа БиХ Мирко Шаровић.

Његове наводе одбацују у ресорном министарству Српске. Подсјећају да је управо Министарство пољопривреде Српске прво реаговало и из Евиденције извозника избрисало сва предузећа која су се наводно бавила реекспортом јабука из Пољске у Русију. Шта је то, ако није јавна осуда, питају у министартву?

"Намеће се питање зашто министар Шаровић прозива Републику Српску, ако се зна да је мјесто утовара спорне пошиљке у Федерацији БиХ, да је Спољно-трговинска комора БиХ издала 'форма А' образац, као и доказ о порјеклу робе из БиХ, а да је фитосертификат издат у Брчко Дистрикру БиХ", изјавио је портпарол министарства пољопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Шаровић каже да сваки килограм јабука који се увезе из Пољске, контролишу ентитетски инспектори. Чудно је да Шаровић нема информацију да, на основу Правилника који је донијела Управа за заштиту биља, која је у саставу његовог министартсва, воће и поврђе не подлијеже прегледу фитосанитарне инспекције, што је проблем на који константно указују институције Српске, кажу у министарству Српске. Истина је да је СНСД прихватио ССП, али су се институције БиХ морале припремити за његово спровођење, што оне, очито, нису урадиле, каже СНСД-ов Никола Шпирић.

"Није логично да министар Шаровић за све инциденте у спољној политици и трговини окривљује Републику Српску, па за шта је он ту. Он треба да зна да ако би показао бољу вољу за сарадњу не би долазило до оваквих проблема јер нису ентитети ипак без било каквих ингиренција у спољној политици", нагласио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

И док надлежни пребацују јабуку, односно лоптицу, са једне на другу страну, за то вријеме трпе воћари. Чињеница је да су злоупотребе у трговини воћем са Русијом директна посљедица лошег система контроле, које је неопходно пооштрити у цијелој БиХ.