latinica  ћирилица
23/02/2018 |  17:35 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ негира да су усвојили одлуку о броју и структури делегата у ФБиХ (ВИДЕО)

Централна изборна комисија демантовала је да је усвојила било какве одлуке на основу којих би се одредио број делегата за Клубове народа у федералном Дому народа. Оптужбе стижу од федералних странака које се противе спровођењу одлуке Уставног суда БиХ која спречава да један народ бира другом делегате.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Из ЦИК-а траже да се под хитно ријеши то питање, јер ће у противном, након октобарских избора, настати проблеми при формирању федералне и дијела власти на ниову БиХ.

Ванредна ситуација у ФБиХ због измјена Изборног закона БиХ. Странке тзв грађанске оријентације оптужиле су ЦИК БиХ за рушење уставног поретка.

"Тражимо да ЦИК обустави све активности на припреми и усвајању одлуке којом би се утврдио број и структутура делегата у Дому народа парламента ФБиХ", рекла је потпредсједник СББ-а БиХ Адиса Омербеговић - Араповић. 

Тврде да је радни материјал који је на волшебан начин освануо на порталима заправо Одлука ЦИК о броју делегата из сваког кантона за федерални дом народа. 

"Било би добро видјети којом су се математиком у ЦИК-у руководили када су предвидјели да се рецимо из Тузланског кантона не може изабрати ниједан хрватски делегат или из херцеговачко-неретванског кантона ниједан Бошњак", упитао је предсједфник СДП-а БиХ Нермин Никшић.

Предсједница ЦИК-а одбацила је оптужбе странака из ФБиХ, казавши да су чланови Комисије изложени невиђеној хајци сарајевских политичара.

"Стога се ЦИК ограђује од радних материјала који нису званични ставови чланова ЦИК-а нити приједлози Одлука за сједнице", нагласила је предсједница ЦИК БиХ Ирена Хаџиабдић.

Политички и медијски притисак из Сарајева ипак уродио је плодом. ЦИК је на неодређено пролонгирао разматрање своје законске обавезе да након сваког пописа становништва пропорционално одређује број делегата за федерални Дом народа и тиме практично проведе одлуку Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића. Препуштају законодавцу, ПС БиХ да то уради.

"Ми морамо до расписивања избора имати јасна правила за њихову спроведбу, ако их не будемо имали ова агонија ће нас дочекати када добијемо изборне резултате", додала је Хаџиабдић.

Из ЦИК-а поручују да ће општи избори бити расписани и одржани али упитно је формирање власти у ФБиХ. Без изабраних Клубова народа у федералном Дому народа нема избора предсједника и потпредсједника Федерације као и федералне Владе. У коначном не би се могли изабрати ни Клубови Хрвата и Бошњака у ПС БиХ.