latinica  ћирилица
23/02/2018 |  16:52 ⇒ 24/02/2018 | 15:14 | Аутор: РТРС

Додик: Циљ СНСД-а је побједа на свим нивоима и више од 42 посланика у НСРС (ВИДЕО)

Циљ СНСД-а на предстојећим Општим изборима јесте побједа са више од 50 одсто, те освајање позиције српског члана Предсједнишва БиХ и предсједника Републике Српске – закључак је са сједнице Извршног комитета странке. 42 посланика у Народној скупштини Српске, 10 у Парламенту БиХ и директни мандат у Федерацији бројке су са којима СНСД улази у изборну трку.
Извшни комитет СНСД - Фото: РТРС
Извшни комитет СНСДФото: РТРС

Више од седам мјесеци до Општих избора – из СНСД-а, кажу, већ су спремни. 380 хиљада гласова за Милорада Додика као кандидата за члана Предсједништва БиХ, 360 хиљада кандидату за предсједника Српске који ће такође бити из ове странке. Ко ће то бити, за сада не откривају, али потврђују да ће са коалиционим партнерима разговарати. Све испод 50 одсто, каже предсједник странке и шеф изборног штаба, значило би неуспјех.

"Очекујемо најбоље резултате које смо икад имали на изборима имајући у виду да опозиција дјелује на 'босанској' платформи и односи се издајнички према потребама и циљевима у Републици Српској, што је видљиво у претходне три или четири године", рекао је предсједник СНСД Милорад Додик.

Извршни комитет ове странке подржао је и иницијативу да се организује патриотски блок. Потенцијал за изборну побједу виде и у томе што су у Српској са коалиционим партнерима на власти у 47 од 63 општине.

"СНСД у парламенту Српске јуриша на 50 одсто плус један глас, што је 41 плус један посланик, за што је потребно 300.000 гласова", истакао је Додик.

СНСД је одбацио иницијативу посланика Дениса Бећировића у Парламенту БиХ о конститутивности Срба у Федерацији, јер је иза себе имала опасне намјере. Додик у иницијативи види опасност у вези са могућношћу да сутра на исти начин то ураде и за неке обавезе које би биле наметнуте у Републици Српској. 

"Кључни моменат је то што се том иницијативом, коју је подржао СДС, промовише увођење и употреба 'босанског језика', који би требало да се брани у уставима Федерације БиХ и кантона, што би представљало озбиљан преседан и поставило би питање зашто онда ми то не бисмо могли да подржимо и у Републици Српској", нагласио је Додик.

Након сједнице Извршног комитета поручено је да ова партија неће подржати одржавање вјежби са иностраним војскама, док се за то не добије одобрење локалних власти. Подржали су и активности Владе Српске, нарочито када је ријеч о усаглашавању аграрног буџета, али и истакли важност одржавања прве конференције дијаспоре у Српској.

Извршни комитет изабрао је Радована Ковачевића за портпарола СНСД-а.