latinica  ћирилица
23/02/2018 |  16:35 ⇒ 24/02/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Скандалозно – Да ли је бх. дипломатија признала Косово? (ВИДЕО)

Да ли бх. дипломатија "на мала врата" признаје једнострану независност Косова!? Конзулат Босне и Херцеговине у Минхену покровитељ је 12. Дана Балкана, на којима, равноправно са осталим земљама Западног Балкана учествује и самопроглашено Косово.
Дани Балкана, БиХ и Косово - Фото: РТРС
Дани Балкана, БиХ и КосовоФото: РТРС

И поред званичног става БиХ да не признаје његову независност, управо је десетогодишњици самопроглашеног Косова, посвећено једно тематско вече.

У Минхену су отворени још једни Дани Балкана. 12. по реду. Земље учеснице, како кажу, у Конзулату БиХ, годинама исте. На листи и самопроглашено Косово. Земља чију независност БиХ не признаје и од тог става Република Српска, како је безброј пута поручено, никада неће одступити. Ипак ће, и то под покровитељством Конзулата БиХ, 23. марта, поводом 10 година самопроглашене независности, бити промовисана као најмлађа земља у Европи. 

"То нисам видјела, извините, то је невладина организација 'Помоћ човјека човјек'. Организација која за циљ има представљаљње културе свих тих земаља Западног Балкана. Овдје је ради о културној манифестацији и не улази се у политику", рекла је генерални конзул БиХ у Минхену Рузимира Тихић Кадрић.

Шта о овоме мисли Игор Црнадак, чијем министарству припада дипломатско-конзуларна мрежа БиХ? Због његових обавеза домаћина министарске конференције, остали смо без одоговора на то питање. На другој страни, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, којег се пита за ДКП мрежу, за све је сазнао од наше новинарске екипе. 

"Ја да будем искрен, први пут чујем за то. Појма немам о томе. Ако је то тако, потпуна осуда с моје стране", каже Иванић.

А организатори Дана Балкана, с чим су, очигледно сагласни и покровитељи, побринули су се да и застава самопроглашеног Косова има своје мјесто у симболу овог догађаја – балканском цвијету. Тачније има своју латицу на цвијету који, према опису, осликава различитости Балкана.