latinica  ћирилица
23/02/2018 |  14:14 ⇒ 24/02/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Прије неће бити Босне, него што ће се увести један предсједник БиХ (ВИДЕО)

Прије неће бити Босне, него што ће међународна заједница увести једног предсједника БиХ, изјавио је за РТРС предсједник Републике Српске Милорад Додик, коментаришућу изјаву високог представника Валентина Инцка да би у будућности БиХ требало да има предсједника и два замјеника.
Милорад Додик, интервју за РТРС - Фото: РТРС
Милорад Додик, интервју за РТРСФото: РТРС

Неприхватљивао је било какво уплитање странаца, истакао је Додик гостујући у Дневнику плус наше телевизије и поручио да је БиХ потребан унутрашњи дијалог!

Инцко, по обичају, рециклира идеје својих претходника. Тако је и овај пут, сматра предсједник Српске. Категоричан је – одбацујемо идеју о једном предсједнику БиХ и два замјеника. Додаје, Бошњаци, ако желе, нека прихвате ту илузију, ми, каже, нећемо.

"Међународна заједница са неколико веома острашћених високих представника није успјела да направи то што хоће Инцко на заласку који нема никакве снаге, да се уведе један предсједник. Неће се никада увести један. Прије неће бити Босне, него што ће он увести једног предсједника", рекао је Додик.

Додик је рекао да Инцко заборавља, као што су, каже, то чинили и високи представници, да БиХ почива на Дејтонском споразуму, документу на којем инсистира прије свих његов гарант, Србија, али и Русија. Између осталог, о томе је у Београду, каже, разговарао са шефом руске дипломатије Саргејем Лавровом. Додаје да су разговарали и о општој антируској хистерији која се преноси на ове просторе. Вјерује да ће се Лавров одазвати његовом позиву да посјети Српску, а кључна је, истиче, порука да је Русија спремна, да у екстремним ситуацијама стане иза Српске и Србије. 

"Веома се осјећамо добро када такве поруке долазе од људи који представљају велику и моћну Русију. Све политике и разговори нису уперени ни против кога трећег. Сада су ти други, трећи у паници. Русија не жели ништа више осим Дејтона. Спремна је да стане иза ставова Србије", нагласио је предсједник Српске.

 У данима када Српска и Србија, припремају заједничку Декларацију о опстанку српског народа, предсједник Додик покровитељ је скупа “Дани дијаспоре” који ће у Бањалуци окупити 100 учесника из 25 земаља. 

"Желим да кажем да се одржава сваке године, на другом мјесту у Републици Српској, а вјерујем и у Србији, касније ћемо то проширити. Али, то је јединствена дијаспора. Не треба да то дијелимо. Треба да одбацимо било какву могућност стварања бх дијаспоре, као што они то желе", нагласио је Додик.

Дани дијаспоре су, истиче Додик, значајан скуп на којем треба да дефинишемо заједничке политике, да одбацимо стереотипе који су наметнути, а то је да се разликујемо по мјесту на којем се налазимо.

Погледајте комплетан интервју са предсједником Српске Милорадом Додиком: