latinica  ћирилица
23/02/2018 |  13:52 | Аутор: РТРС

Лукач: Није изражен велики број случајева насиља на интернету (ФОТО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да у Српској није у великој мјери изражен проблем случајева насиља посредством интернета, као што је у неким другим земљама.
Лукач посјетио школу -
Лукач посјетио школу

Лукач је навео да злоупотребе на интернету могу бити различитог садржаја, те да службеници Министарства унутрашњих послова /МУП/ већ двије године за ученике основних и средњих школа организује предавања о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа.

Након предавања у бањалучкој Основној школи "Милош Црњански", Лукач је навео да су ове активности МУП-а већ дале добре резултате, јер дјеца често и сама препознају одређене опасности.

Начелник Управе МУП-а за полицијско образовање Миле Шикман истакао је да на предавањима доминирају теме малољетничке делинквенције и вршњачког насиља, али и осталих негативности које се испољавају на интернету.

Он је додао да на предавања позивају и наставнике и родитеље да би их упознали са индикаторима, на који начин могу да препознају да је дијете угрожено, да правовремено реагују и да их заштите.

Директор Основне школе "Милош Црњански" Весна Бањац навела је да су прошле године имали један случај који је, захваљујући једној ученици, на вријеме примјећен и спријечене су веће посљедице.

Она је појаснила да је једна дјевојчица на одређени начин злостављања посредством апликације "Вајбер".

Бањчева је поручила да је важна сарадња просвјетних радника и родитеља, те да родитељи морају пратити активности своје дјеце на интернету.

Ученик осмог разреда Уна Селена Лукач каже да користи друштвене мреже, као и остали вршњаци, те да је углавном ријеч о "Инстаграму" и "Вајберу".

"Није ми се никада десило вршњачко насиље, али је заступљено. Дјеца се труде да избјегавају такве проблеме иако има и оне дјеце који их започињу", рекла је Лукачева.

У току првог полугодишта 2017/2018. године полицијски службеници МУП-а реализовали су 323 превентивно-едукативна предавања, којима је присуствовало 15.498 ученика у 179 основних и средњих школа у Српској, те више од хиљаду наставника и родитеља.

Извор: СРНА/РТРС