latinica  ћирилица
23/02/2018 |  11:41 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

"Да није ратова Србија би била Швајцарска"

Да није било ратова, Србија би данас била као Швајцарска, изјавио је Ролф Добели, бизнисмен, аутор неколико књига и оснивач швајцарске организације Ворлд Мајндс.
Београд, Србија - Фото: РТРС
Београд, СрбијаФото: РТРС

Добели је најавио ће његова организација слљдеће године почети са организовањем скупа Ворлд Мајндс у Београду. Каже и да је Србија забеиљежила добар напредак и да ради добар посао.

Похвалио је сарадњу са надлежним, и додао да је Влада Србије "брза и не компликује".

На питање зашто баш Београд и Србија, он каже да су имали много питања из других градова да ли могу да организују симпозијум тамо, али је влада Србије изразила јаку подршку.

Добели је додао да је ту још један разлог - Србија је приличо налик Швајцарској, имају приближан број становника, немају нафту, па, како каже, "ми генеришемо богатство науком и предузетништвом и Србија ће урадити исто".

- Не заборавите ви сте имали три рата, Швајцарска није, ми нисмо учествовали у Првом свјетском рату, били смо поштеђени у Другом и наравно нисмо имали југословенски рат. Дакле, прошли сте кроз три рата и то је разлика... Ми смо имали бољи почетак и срећу, а ви сте имали лошу срећу. Да није било тога ви бисте били као Швајцарска, гарантујем вам - каже Добели.

На питање како Србија да спријечи одлив мозгова, одговара да треба да наћи начин да се поново повеже са тим људима.

- Београд има регионални утицај и водећи је центар за науку у региону. Србија треба да постане магнет, њени научници одлазе у иностранство и то треба да раде, али Србија треба да нађе начин да их привуче назад. То је дуготрајан пројекат, али то мора а се деси - сматра он.

Одговарајући на питање како Србија може да привуче инвестиције и поправи свој имиџ у свијету, он каже да ће то доћи с временом.

- Али мислим да ће стварно помоћи интеграција у ЕУ. Чим се то деси, много инвестиција ће стићи у земљу. Мислим да ће проћи још неколико година, али сте направили добар напредак. У међувремену, помаже вам што радите на дигитализацији, смањењу бирократије, стимулисању предузетништва, градите технопаркове...мислим да Србија ради добар посао, - навео је Добели.

Извор: Танјуг