latinica  ћирилица
23/02/2018 |  11:35 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Бијељина: Простор "мале школе" у Рачанској, уступити за музеј просвјете

Актив младих СП Бијељина поднио је иницијативу Градској управи за промјену намјене и уступање простора "мале школе" (подручна ОШ "Вук Караџић") у Рачанској улици за отварање музеја просвјете Републике Српске.
Игор Цвијановић, предсједник младих Социјалистичке партије - Фото: РТРС
Игор Цвијановић, предсједник младих Социјалистичке партијеФото: РТРС

"Бијељина је град који заслужује један овакав музеј, и на себе треба да преузме одговорност очувања историје просвјете Српске. А најбољи начин за очување историје просвјете јесте оснивање институције, која ће се бавити само тим питањем", навео је Игор Цвијановић, предсједник Актива младих Социјалистичке партије Бијељина.

Простор "мале школе" је адекватан за ове намјене, али у њему не може да се одвија настава. Зато се гради нова школа у Мјесној заједници Лединци.

"Овај простор мора се сачувати од даљег урушавања и пропадања. Предлажемо да Скупштина града одреди намјену за овај објекат и пошаље иницијативу према Министартсву просвјете и културе, Министарству науке и технологије и Сенату Српске ради оснивања овог музеја. Предлажемо да се у дворишту уреди зелена површина и дјечије игралиште, који су такође потребни граду. Историја просвјете је иначе богата на подручју Семберије. Још прије организовања школства од стране
Аустроугарске постојале су школе. Школа у Броцу је основана 1834. године, у Бијељини 1838, у Горњем Драгаљевцу 1853. године. Послије Првог свјетског рата у БиХ су биле три гимназије од којих је једна основана у Бијељини", навео је Цвијановић.

Он каже да је некада постојала Учитељска школа, а данас Педагошки факултет.

Млади СП Бијељина добили су подршку за ову иницијативу од Недељка Јовића, предсједника СДП Бијељина и шефа клуба
одборника СП у ГУ Бијељина.

"Срећан сам јер млади СП Бијељина размишљају позитивно, о историји, о култури. Позивам актуелну скупштинску већину и градоначелника да размотре ову иницијативу, те да је упуте у ресорно одјељење Градске управе и надлежна
министарства како би се добила сагласност", рекао је Јовић.

Ова иницјатива, каже он, није само у интересу грађана Семберије, него и цијеле Српске, јер не постоји музеј просвјете у Српској.

"Апелујем још једном на скупштинску већину и градоначелника да се ово реализује", додаје Јовић.