latinica  ћирилица
23/02/2018 |  10:45 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Зворник- Предавање пољопривредницима (ВИДЕО)

Каква је тренутна ситуација у производњи кабасте сточне хране, колико је значајна контрола њеног поријекла, шта је оно што се препоручује пољопривредним произвођачима и који су изазови у производњи кукуруза?
Зворник - Предавање пољопривредницима - Фото: РТРС
Зворник - Предавање пољопривредницимаФото: РТРС

Одговоре на ова питања зворничким пољопривредницима понудили су стручњаци Пољопривредног института Републике Српске на предавању које је организваола Градска управа у сарадњи са ресорним министарством.

Сточарство је једна од најзначајнијих пољоприведних дјелатности. Пољопривредницима је указано на значај контроле поријекла кабасте сточне хране и уједно представљени сортименти крмног биља Пољопривредног института Бањалука.

- У оквиру исхране стоке најбитнији су трошкови. Ми преко производње сјемена крмнога биља, смањивањем трошкова, повећањем приноса и квалитета, утичемо да трошкови у сточарству, укупно посматрано, буду што нижи, каже др Светко Војин са Пољопривредног института Републике Српске.

Лазо Лазаревић, пољопривредник из Челопека, сточарством се бави деценију и по, а на предавању је стекао нова знања.

- Захвалио бих овим људима из општине који су нам омогућили да се окупимо и да стекнемо нека нова знања. Захвалност и  овим људима који  преносе знање на нас јер нам то много значи, истиче Лазаревић.

Пољопривредницима су предочене и дужности ако желе аплицирати за средства Аграрног фонда.

Радинка Мићић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ПЦ Бијељина, објаснила је да до 15. марта заинтересовани треба да упишу стварно стање пољопривредних површина, шта су на својим површинама посијали или имају намјеру да засију и тренутно стање стоке.

Због либерализације тржишта на подручју Зворника смањен је број пољопривредника који се баве товом свиња и јунади, док је у повећан број оних који се баве производњом млијека.