latinica  ћирилица
23/02/2018 |  09:21 ⇒ 09:22 | Аутор: РТРС

Бивши радници Еуфора опет протестују

Неколико хиљада бивших радника у мисијама НАТО-а и Еуфора у БиХ најавило је за данас масовне протесте испред Главног штаба Еуфора и НАТО-а у Бутмиру код Сарајева, јер им је ускраћено право на накнаде и рјешавање статуса запослених.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Адвокати ових радника раније су у отвореном писму скренули пажњу на крајње некоректан, безобзиран и незаконит однос и став међународних снага и домаћих званичника према двадесетак хиљада бивших радника којима је незаконито ускраћено и онемогућено остваривање права на накнаде и рјешавање статуса запослених.

Они од 2010. године потражују накнаде по основу радноправног статуса, накнаде за доприносе, регрес, исхрану, превоз, отпремнине, а до данас нису успјели издејствовати ниједну правоснажну одлуку, наводи се у отвореном писму које су упутили адвокати Авдо Салихбеговић и Хајрудин Капетановић.

У писму се наводи да су запослени у Еуфору у цијелости успјели компромитовати "независне" комисије које би требало на непристрасан начин, на основу доказа изведених у поступку, да донесу одлуку на основу законских одредаба.

"С обзиром на то да је комплетна организација и `контрола` тих поступака у рукама руководећих људи из ових снага, наш утицај на коректност и правичност, готово је немогућ", наводи се у писму.

Адвокати напомињу да је нерјешавањем статуса двадесетак хиљада држављања БиХ од 2010. године, одузето право на увезивање радног стажа, право на пензију, па самим тим и на здравствену заштиту, те и сва остала права.

Бивши радници су преко адвоката, посљедњих година у континуитету тражили од свих нивоа власти у БиХ да стану у заштиту својих грађана и њихових права.

"Да ли је могуће да највећа војнополитичка организација на свијету, као послодавац у овом случају, оспорава права нашим клијентима, а свим својим радницима ван БиХ омогућава остваривање истих тих права, испуњавајући своју законску обавезу", додаје се у писму.

Критике су упућене и свим нивоима власти и свим функционерима у БиХ, јер, како се наводи, не желе да помогну држављанима БиХ да остваре своја права.

Писмо је упућено генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, Главној команди НАТО-а и Еуфора у БиХ, шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунару Вигемарку, Предсједништву БиХ, предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, предсједницима Републике Српске Милораду Додику и ФБиХ Маринку Чавари, те владама Републике Српске и ФБиХ.

Извор: СРНА