latinica  ћирилица
23/02/2018 |  09:05 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Кришто: Бошњачка страна игнорише пресуду Уставног суда БиХ

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је да бошњачка страна једноставно не прихвата захтјев да један народ не бира другом политичке представнике и да је то суштина свега.
Борјана Кришто - Фото: ФОНЕТ
Борјана КриштоФото: ФОНЕТ

"Иако они то никада неће тако рећи, то је суштина, они једноставно игноришу пресуду Уставног суда БиХ", рекла је Кришто коментаришући јучерашњи састанак о измјенама Изборног закона на којем су учествовали представници ХДЗ БиХ, односно ХНС БиХ, СДА, СББ, СДП и ДФ-а, уз посредовање шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка.

Она је рекла да на састанку ништа није договорено, осим да ће разговори бити настављени. "Проблем је што се бошњачке странке не желе одрећи могућности да и даље Хрватима бирају политичке представнике у Предсједништво и федерални Дом народа", истакла је Кришто.

Коментаришући понашање представника међународне заједнице у преговорима, Кришто је за ХМС рекла да они желе да се домаћи политичари договоре, али избјегавају рећи који приједлози јесу, а који нису у складу са пресудом Уставног суда.

"Ми јасно образложимо да јесте и зашто је наш приједлог у складу с пресудом Уставног суда, зашто није дискриминаторски, да су исти критеријуми за избори представника за све конститутивне народе, а они нас онда питају 'а ко ће вам то подржати у парламенту'. Ви таквим ставом неког охрабрујете да не прихвати приједлог који је у сагласности са пресудом Уставног суда", појаснила је Кришто.

Она је навела да са друге стране долазе приједлози који су апсолутно супротни и Уставу и пресуди Уставног суда БиХ и уз то се још окривљују представници Хрвата.

Кришто и даље вјерује да је могуће постићи договор до почетка маја када би требало да буду расписани општи избори у БиХ.

"То је мој и лични и политички став, јер сам увјерена да је ово што радимо у интересу и БиХ и свих конститутивних народа и других грађана. Морам вјеровати да је договор могућ. Још имамо простора и морамо наћи рјешење. Оно је нужно", нагласила је Кришто.

Она је поновила да нема ниједног разлога да се не дође до рјешења ако се оно тражи на начелима на којима је БиХ успостављена - а то је да је "БиХ држава три конститутивна народа - Бошњака, Хрвата и Срба".

"Ако гледамо и пресуде Уставног суда БиХ и пресуде Еуропског суда за људска права, а опредјељени смо за то да се омогући и свим другим да се кандидују и ако поштујемо та начела, не видим зашто је договор немогућ. Друга је ствар ако неко не жели то да прихвати. Онда се мора јасно рећи зашто не жели и какву БиХ жели", нагласила је Кришто.

Она је поручила да је БиХ једино могућа као држава три конститутивна народа и мора се уредити на уставним начелима конститутивности и равноправности три народа и свих грађана.

Извор: СРНА