latinica  ћирилица
23/02/2018 |  08:16 ⇒ 08:17 | Аутор: РТРС

Отежано одвијање саобраћаја на скоро свим правцима

Нове сњежне падавине током ноћи додатно су отежале одвијање саобраћаја на путевима у Републици Српској, па угаженог снијега и поледице има на скоро свим путним правцима, посебно у вишим планинским предјелима и преко превоја, а преко Романије видљивост је, због магле, мјестимично и испод 20 метара, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег успорава саобраћај преко Рогоја - Фото: СРНА
Снијег успорава саобраћај преко РогојаФото: СРНА

Посебан опрез неопходан је на путевима Сарајево-Соколац преко Романије, Фоча-Гацко преко превоја Чемерно, Трново-Фоча преко Рогоја, Бањалука-Кнежево-Турбе, Котор Варош-Теслић преко Борја и Мркоњић Град-Млиништа.

Видљивост је, због магле, смањена на дионицама преко превоја и у котлинама.

Опрез због могућности обрушавања сњежних лавина неопходна је на путном правцу Добро Поље-Брод на Дрини.

Саобраћај је, због сњежних сметова, привремено обустављен на регионалном путу Улог-Кланци на превоју Морине.

На свим дионицама у вишим предјелима и преко превоја за теретна возила са приколицом и шлепере обавезна је употреба ланаца.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз.

Дежурне екипе зимских служби су на терену, врше чишћење и посипање на свим дионицама, гдје је неопходно и путеве одржавају проходним.

На дионици магистралног пута Бањалука-Прњавор, у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

Због санације, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице /улице 27. марта и Српске војске у Бијељини/. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-Брчко један и Брчко два-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјенично саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, дионица Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

У Федерацији БиХ коловози су јутрос мјестимично залеђени и клизави, угаженог снијега или леда на коловозу има на дионицама у вишим планинским предјелима,
а посебан опрез неопходан је на путним правцима Бихаћ-Босански Петровац-Кључ, Србљани-Велика Кладуша, Бихаћ-Босанска Отока, Ливно-Шујица-Купрес, Ливно-Гламоч-Мркоњић Град, Ливно-Босанско Грахово и Коњиц-Сарајево.

Због јаког вјетра који ствара сњежне наносе на снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 3.500 килограма на регионалном путу Михаљи-Блидиње.

Опасност од сњежних лавина постоји на магистралним путевима Србљани-Босанска Крупа и Добро Поље-Брод на Дрини.

На ауто-путу претицајном траком саобраћа се на дионици Сарајево запад-Лепеница, због активног клизишта.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

На граничном прелазу Изачић, због зимских услова за вожњу у Хрватској, обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере.

Извор: СРНА