latinica  ћирилица
23/02/2018 |  07:29 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

У Бањалуци министарска конференција о европским интеграцијама (ФОТО/ВИДЕО)

Босна и Херцеговина би могла да постане дио европске породице 2025.године, али и прије ако испуни одређене услове, поручио је извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда на Међународној министарској конференцији о европским интеграцијама у Бањалуци.
Министарска конференција у Бањалуци - Фото: РТРС
Министарска конференција у БањалуциФото: РТРС

Извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда је изјавио да би БиХ могла да постане чланица ЕУ 2025.године.

"Можда чак и прије. Борба против корупције је главни услов. Други битан услов је имати слободне медије. И треће је да постоје Владе које раде за своје грађане, а не за политичаре", закључио је Преда

Министарска конференција

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је нагласио да се Српска опредјељена за ЕУ.

"Све оно што треба да проведемо на путу ка ЕУ ми ћемо испунити. Обавезе - ништа и ни због чега не стоје. Надам се да ће они који нису чланице убрзати процес. Република Српска ће своје обавезе извршавати на вријеме", додао је Чубриловић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да БиХ има шансу да се придружи ЕУ и да од домаћих снага зависи колико ће земља успјети да испуни обавезе на плану евроинтеграција.

"За то је важан амбијент у регији и окружењу", истакао је Иванић.

Иванић, који је отворио ову конференцију, навео је да ће у наредном периоду БиХ угостити највише представнике ЕУ, што је позитиван развој политичких прилика на овом простору.

"ЕУ је први пут озбиљна када је ријеч о западном Балкану након мигрантске кризе и `Брегзита`, и Европи је потребно неколико позитивних ствари, међу којима је проширење. Осјећамо да имамо подршку на том путу, поготово сусједних земаља", навео је Иванић, додајући да су Европљани сада врло искрени по том питању и схватају значај земаља западног Балкана.

Он је додао да је европски пут један од најважнијих предуслова за стабилност, мир и економски развој БиХ и региона.

"Не смијемо бити изоловани док се остали развијају. Такође, механизам координације треба спровести до краја у БиХ, а важно је што ћемо ускоро предати одговоре на Упитник Европске комисије", нагласио је Иванић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак навео је да БиХ жели да убрза европски пут, уз помоћ партнера у ЕУ и региону.

"Европски пут је од огромног значаја за цијели регион и без тог оквира нема рјешавања најзначајнијих проблема. Република Српска и ФБиХ морају да знају шта је њихова улога на том путу. Ако нема међусобног поштовања надлежности и овлаштења, имамо велики проблем. Нажалост, то није било на високом нивоу, па су створене неке кризе и постоје застоји на европском путу", истакао је Црнадак.

Он је рекао да ова конференција служи за додатну промоцију евроинтеграција и регионалне сарадње на том путу.

Црнадак је истакао да је веома значајна посјета предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера БиХ и региону планирана за наредну седмицу.

"Многи су нас претрчали на европском путу, а циљ нам је да то убрзамо уз помоћ партнера у ЕУ и региону", нагласио је Црнадак.

Он каже да је споразум о сарадњи у евроинтеграцијама потписан са ресорним министром Србије Јадранком Јоксимовић.

Јоксимовићева је рекла да Србија подржава БиХ на европском путу и да је тај пут значајан за цијели регион.

"У БиХ се схвата значај стратегије проширења ЕУ, која жели да јача до 2025. године. То је за земље западног Балкана подстицај на европском путу и морамо сарађивати ако желимо јачу преговарачку позицију према ЕУ и да донесемо нешто добро нашим земљама", навела је Јоксимовићева.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић истакао је да све земље западног Балкана желе у ЕУ, али да се то не догађа жељеном брзином.

"Важно је на том путу да ЕУ има вољу да се прошири на западни Балкан и да наше земље испуне услове за приступање", нагласио је Босић.

Он је додао да неки лидери у региону, нажалост, неће да се одрекну аутократског владања и растућег популизма, као и помињања ствари које су реликт прошлости.

Босић је рекао да су неодрживи планови о централизацији БиХ измјенама Дејтонског споразума.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да Стратегија ЕУ о проширењу пружа земљама западног Балкана јаснију перспективу, али и указује на бројне изазове и тешкоће у интеграционим процесима.

"БиХ треба да убрза процес евроинтеграција и да земље западног Балкана ријеше међусобна отворена питања и спорове уз помоћ ЕУ", рекао је Чубриловић.

Сматра да на плану евроинтеграција БиХ треба обезбиједити и владавину права, независно правосуђе и сузбијање корупције, уз поштивање Устава и закона.

"У претприступној фази неопходно је наставити реформе на основу владавине права, али цјеловита реализација ових реформи могућа је тек затварањем преговарачких поглавља. Стога, владавина права остаје као трајни принцип у свим фазама европских интеграција", казао је Чубриловић.

Он је нагласио да земље западног Балкана треба да заједнички дјелују на европском путу.

"Најважни аспект евроинтеграције је бржи економски развој прије чланства у ЕУ", рекао је Чубриловић.

Навео је да је потребно да ЕУ донесе нову стратегију финансијске помоћи и инвестиција за западни Балкан да би се ово подручје знатно брже економски развијало.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић рекао је да је важно што су све парламентарне странке формално за евроинтеграције.
"У вези с тим имамо консензус", рекао је Бореновић.

Он је навео да БиХ у евроинтеграције треба ићи снажно и уз сарадњу са земљама региона, иако на том путу постоје бројни изазови.

"Важно је направити план интеграција БиХ у ЕУ. Подршка грађана постоји и то треба искористити", рекао је Бореновић.

Он је додао да је у Народној скупштини разматрано неколико стотина закона који су усклађивани са европским законодавством, додајући да је важна пуна примјена механизма координације на европском путу.

Предсједник Комисије за европске интеграције Представничког дома Парламента Федерације БиХ Един Мушић поздравио је нову Стратегију ЕУ за Балкан и рекао да ће приступање ЕУ зависити од саме БиХ, али и Европе.

"Потребно је наставити са реформама на плану владавине права, борбе против корупције и организованог криминала. Треба обезбиједити независно правосуђе, реформу јавне управе и јачати демократске процесе. Евроатлантске интеграције су потребне за трајну стабилност цијелог Балкана", рекао је Мушић.

Након обраћања учесника планирана је размјена мишљења са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованим у БиХ.

Конференцији присуствују бројне високе званице, политички функционери и учесници из Српске, Федерације БиХ, БиХ, Србије, Бугарске, ЕУ...

Црнадак и министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто одржаће у 17.00 часова радни састанак са представницима Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Српске и Парламента Федерације БиХ.

У 18.00 часова планиран је састанак делегација БиХ и Мађарске, након којег ће се Црнадак и Сијарто обратити новинарима.

Планирано је и да Црнадак одржи билатерални састанак са чланом Европског парламента и извјестиоцем за БиХ Кристијаном Дан Предом и министром европских интеграција Србије Јадранком Јоксимовић.

Извор: СРНА/РТРС