latinica  ћирилица
22/02/2018 |  17:20 | Аутор: РТРС

Неосноване прозивке - мјесто утовара спорне пошиљке воћа у ФБиХ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истиче да се намеће питање зашто министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић прозива Републику Српску у вези са проблемима извоза воћа у Русију, ако се зна да је мјесто утовара спорне пошиљке јабука у Федерацији БиХ.
Воћарство - Фото: РТРС
ВоћарствоФото: РТРС

Ресорно министарство је саопштило да је познато и да је Спољнотрговинска комора БиХ издала "форма А" образац, као доказ о поријеклу робе из БиХ, а да је фитосертификат издат у Брчко дистрикту БиХ.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске одбацује наводе Шаровића у вези са проблемима извоза воћа у Русију, подсјећајући да је управо ово министарство прво реаговало и брисало из евиденције извозника фирму која је извршила реекспорт јабука поријеклом из Пољске, као и све њене кооперанте.

У саопштењу се истиче да је Инспекторат Републике Српске извршио све инспекцијске контроле укључених субјеката са подручја Републике Српске, а извјештаји о извршеним контролама су достављени и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, као и Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву Републике Српске у циљу спровођења даље истраге.

Из Министарства су оцијенили чудним, то да Шаровић нема информације да на основу Правилника, који је донијела Управа за заштиту здравља биља при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, од 2011. године увоз воћа и поврћа не подлијеже прегледу фитосанитарне инспекције, а што је проблем на који институције Републике Српске стално указују.

"Подјела надлежности у области пољопривреде и спољне трговине јасно је дефинисана Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, те се дате чињенице не могу називати `јефтиним штосовима`, како каже Шаровић", истичу у Министарству.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да је ово министарство спремно да рјешава проблем забране извоза јабука из БиХ у Русију, те нагласио да је неопходно пооштрити контроле ради спречавања злоупотреба и превара.

Према његовим ријечима, сваки килограм јабука који уђе из Пољске контролише фитосанитарни инспектор из Републике Српске и сваку количину јабука које се извозе у Русију контролишу инспектори из Српске.

Он сматра да је прича о наводном преношењу надлежности "јефтин штос" који се жели продати јавности и истиче да се позив за пооштравање контроле при извозу у Русију не може назвати преношењем надлежности.

Забрана увоза јабука из БиХ у Руску Федерацију ступила је на снагу 22. јануара зато што је, према наводима руске инспекције, предузеће из Бијељине препакивало јабуке поријеклом из Пољске и извозило у Русију уз сертификат који је издао фитосанитарни инспектор дистрикта Брчко.

Инспекторат, Министарство пољопривреде Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ затражили су од надлежних да казне одговорне због пропуста, а ресорни министар Стево Мирјанић донио је одлуку о брисању предузећа "Фрукт компани" из Бијељине са листе извозника у Русију, јер су некоректним радом причинили велику штету домаћим произвођачима.

Извор: СРНА