latinica  ћирилица
22/02/2018 |  16:07 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Јерковић: Постигнуто заједништво о питањима повратка Хрвата у Српску

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић рекао је данас у Бањалуци да је на округлом столу "Повратак, обнова породичних кућа, инфраструктуре и одрживи повратак Хрвата у Републику Српску" постигнуто заједништво свих хрватских удружења и представника у институцијама Српске која раде на тим питањима.
Бањалука - округли сто - Фото: СРНА
Бањалука - округли стоФото: СРНА

"Задовољан сам ставом свих удружења да заједнички на простору Српске можемо побољшати положај Хрвата којих у Републици живи најмање 15.000", рекао је Јерковић новинарима након округлог стола на коме су учествовали представници 27 регистрованих хрватских удружења из Српске, влада Српске и Хрватске и хрватског Сабора.

Јерковић је рекао да су на састанку донесени закључци, који се односе и на проналажење донатора за обнову што више кућа за хрватске повратнике.

"Највише у томе помажу Министарство за избјеглице и расељена лица Српске и Влада Хрватске", рекао је Јерковић.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити организован састанак са странкама са хрватским предзнаком да се изгради заједнички наступ на предстојећим изборима, а биће разговора и са представницима Католичке цркве, која знатно помаже на плану повратка Хрвата.

Предсједник саборског Одбора за Хрвате ван Хрватске Божо Љубић очекује да власт Српске заједно са изабраним хрватским представницима ради на равноправности и подршци одрживом останку и повратку Хрвата на овим просторима.

"Само то ће довести до просперитетне будућности, која је у ЕУ, свих народа у БиХ. То је стратешки интерес Хрватске", рекао је Љубић.

Он је додао да у Српску жели да се врати више од 5.000 Хрвата, те да Хрватска већ ради на унапређењу њиховог положаја на многим пољима.

Љубић је навео да је позиција Хрвата у БиХ нарушена ревизијама Дејтонског споразума, те да Хрватска жели стабилну БиХ и повратак изворним дејтонским принципима у којима ће конститутивни народи изабрати легитимне представнике у институције власти.

Шеф хрватске Централне државне канцеларије за обнову и стамбено збрињавање Никола Мажар рекао је да је путем те канцеларије уложено више од 80 милиона КМ за повратак Хрвата у БиХ.

"Обновили смо 2.800 породичних кућа на подручју цијеле БиХ, а сада финансирамо и останак Хрвата путем подршке породичном бизнису. У децембру смо у Српској финансирали 17 таквих пројеката вриједних 400.000 КМ", рекао је Мажар.

Ивана Петрушић из Централне државне канцеларије за Хрвате ван Хрватске навела је да су од 2008. године реализовали пројекте и програме за Хрвате у БиХ у укупном износу већем од 86 милиона КМ.

Састанку у просторијама Вијећа народа Републике Српске присуствовао је и министар за избјеглице и расељена лица Српске Давор Чордаш.

Извор: СРНА