latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:39 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Амнести интернешнел поново оптужује Хрватску

"Амнести интернешнел" оптужује Хрватску да дискриминише етничке мањине, те да још није расвијетлила судбину скоро 1.500 несталих лица током сукоба деведесетих година прошлог вијека.
Граница Србија - Хрватска - Фото: ТАНЈУГ
Граница Србија - ХрватскаФото: ТАНЈУГ

"Политика Владе Хрватске не представља адекватан одговор на кршења људских права Срба, Рома и сексуалних мањина", тврди се у извјештају "Амнести интернешнела".

Констатује се да је Хрватска наставила да враћа у Србију мигранте који су илегално ушли у земљу и врши дискриминацију етничких и сексуалних мањина, а правни систем Хрватске изневјерио је многе жртве насиља у породици.

Суд правде ЕУ пресудио је да је Хрватска дјеловала против Даблинских правила, која регулишу обавезу чланице ЕУ да преиспита захтјев за азил, допустивши мигрантима транзит кроз земљу 2015. године без разматрања захтјева за међународну заштиту. До краја 2017. године мање од 200 оних који траже азил добило је међународну заштиту.

Хрватска још није ратификовала Конвенцију Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици, истиче "Амнести интернешнел". Од више од 6.000 несталих током сукоба 1991-1995. године, судбина више од 1.500 њих није утврђена.

Међународна комисија за нестале тврди да Хрватска није предузела значајније мјере како би испоштовала право жртава на истину, правду и обештећење, посебно због чињенице да се у мртвачницама и даље налази више од 900 неиндентификованих посмртних остатака.

Извор: СРНА