latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:57 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Програмом припреме за школу обухваћено 45 одсто дјеце

Начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић рекла је да је ове године Програмом припреме за дјецу у години пред полазак у школу обухваћено 45 одсто укупног броја дјеце која у септембру треба да крену у први разред, што је највећи проценат до сада.
Првачићи - Фото: РТРС
ПрвачићиФото: РТРС

Цвијановићева је навела да је ријеч о дјеци која нису била укључена ни у какав облик предшколског образовања и васпитања.

"Прошле године у овај програм било је укључено 42 одсто дјеце, а 2016. године 38 одсто", додала је Цвијановићева.

Она је поручила да је веома битно сву дјецу припремити за почетак наставе, да би 1. септембра без проблема могли кренути у први разред.

Цвијановићевева је у паузи једнодневне обуке за примјену "Водича за васпитаче за Програм у години пред полазак у школу" новинарима у Бањалуци рекла да је у посљедњих осам година Влада Републике Српске издвојила више од два милиона КМ за спровођење Програма у који је било укључено више од 28.000 дјеце у 1.200 васпитних група.

"Ове године програм се реализује у 72 основне школе и 39 предшколских установа за око 4.500 дјеце из Републике Српске", навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да обука, коју организује Министарство просвјете и културе Српске у сарадњи са организацијом "Спасимо дјецу", претходи реализацији тромјесечног Програма припреме за дјецу у години пред полазак у школу, који ће бити организован од 1. марта до 31. маја ове године у предшколским установама у Српској, односно у основним школама у оним срединама гдје нема предшколских установа.

"Ради унапређења Програма у години пред полазак у школу, који Министарство организује осму годину с циљем да предшколско васпитање и образовање учини доступним што већем броју дјеце предшколског узраста, израђен је и водич за васпитаче", додала је Цвијановићева.

Она је појаснила да је Министарство обезбиједило средства за ангажман васпитача и дидактички материјал за сповођење програма, а организација "Спасимо дјецу" потрошни материјал, радне књиге за рад у години пред полазак у школу и водиче.

Директор спровођења Програма у организацији "Спасимо дјецу" за сјеверозападни Балкан Ахмед Пјано рекао је да ће тренинзи бити одржани и за васпитаче у Бијељини и у Источном Сарајеву.

Он је појаснио да је организација "Спасимо дјецу" подржала и израду водича који ће служити васпитачима као приручник за извођење наставе, те обезбиједила потрошни материјал.

Васпитач Ирена Пејић сматра да је најбитније да се путем Програма дјеца социјализују, јер је ријеч о дјеци која нису прошла кроз институционално образовање.

Извор: СРНА