latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:55 | Аутор: РТРС

Лавров: Храм Светог Саве - симбол духовне блискости Срба и Руса

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је на презентацији мозаика главне куполе Храма Светог Саве у Београду да данашњи догађај симболизује духовну и културну блискост грађана Србије и Русије и двије цркве - српске и руске.
Лавров у Храму Светог Саве у Беграду (фото:Sputnik/ Сенка Милош) -
Лавров у Храму Светог Саве у Беграду (фото:Sputnik/ Сенка Милош)

Обраћајући се на презентацији мозаика, којој су присуствовали и предсједници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик, Лавров је исказао искрено признање свима који су помогли у овом светом дјелу.

"Мени се чини посебно важним да се такво јединство испољава у моменту када и Руска православна црква и Српска православна црква пролазе испит чврстине. Сви видимо покушаје да се цркве увуку у политичке игре као у Украјини, Црној Гори или у Македонији", навео је Лавров.

Он је посебно нагласио блискост Руске православне цркве и Српске православне цркве, те изразио увјерење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

Лавров је истакао да је руски предсједник Владимир Путин поклонио личну пажњу овом пројекту, који је иницирао предсједник Србије и Његова светост патријарх српски Иринеј, те додао да је знатан допринос дао и "Гаспромњефт".

"Не могу да не изразиом одушевљење умјетницима и свима који су реализовали овај пројекат под покровитељством Московског међународног фонда за помоћ Унеска, којим руководи руски умјетник Зураб Церетели", рекао је Лавров.

Министри спољних послова Србије Ивица Дачић и Русије Сергеј Лавров положили су вијенце и одали пошту у Меморијалном комплексу Ослободиоцима Београда, на Споменик совјетском војнику, као и на споменик руском дипломати Николају Хартвигу.

Гарда Војске Србије свирала је химне Русије и Србије, а приликом полагања вијенца трубом је изведена мелодија пјесме "Тамо далеко".

Извор: СРНА