latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:26 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Дебевец: Водити рачуна о националној заступљености судија

Приликом избора судија Суда БиХ који треба да суде у случајевима ратних злочина требало би више водити рачуна о равноправној заступљености конститутивних народа и осталих, изјавио је предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

"У овој области треба водити рачуна о равноправној националној заступљености, уз захтјев да то буду судије са искуством у области кривичног права и ратних злочина, колико год је то више могуће", рекао је Дебевец.

Он је навео да је важно испоштовати оваква правила, посебно у случају формирања судских вијећа за ратне злочине, не због тога што сумња у непристрасно одлучивање садашњих судија, већ због перцепције јавности.

На питање да ли је нарушена национална равнотежа у Суду, Дебевец је истакао да о томе треба да води рачуна Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ, али да је структура остала иста као прије годину дана, када је преузео дужност.

Он је нагласио да се БиХ налази у политичкој кризи, која се рефлектује и на реформске процесе у правосуђу, те да је владавина права "мртво слово на папиру" ако се не спроводе одлуке судова.

"У оваквом стању ствари, у БиХ се не може ни сањати о формирању врховног суда, иако је нужно увезивање четири правосудна подсистема у један јединствени", каже Дебевец.

Он је додао да је апелациони или виши суд на нивоу БиХ пројекат који је актуелан, а који се темељи на ставовима Венецијанске комисије.

"Ријеч је о томе да апелационо одјељење Суда БиХ, које има функцију суда друге и понекад треће инстанце, треба функционално издвојити у посебан суд", рекао је Дебевец и истакао да се за то залаже "у пуном капацитету" јер му није у интересу да буде предсједник "два суда под једним кровом".

Говорећи о раду судова, он је навео да судови прве инстанце "муку муче са хиљадама комуналних предмета", па долази до кашњења у другим предметима.

Дебевец сматра да није потребно повећавати број судија јер би нагло повећање могло да донесе више штете него позитивних ефеката, али да је једно од потенцијалних рјешења боља кадровска попуњеност судова стручним судским особљем.

Извор: СРНА