latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:19 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Снијег добродошао озимим усјевима

Снијег је добродошао стрним усјевима јер ће омогућити акумулацију влаге у земљишту и заштити их од ниске температуре, а одмах након његовог топљења, неопходно је жита прихранити и заштитити, речено је Срни у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Усјеви под снијегом - Фото: илустрација
Усјеви под снијегомФото: илустрација

Руководилац ове канцеларије Данијел Егић каже да ће снијег омогућити акумулацију влаге у земљишту а уједно ће заштити усјеве од утицаја ниске температуре.

"Непосредно прије него што је пао снијег, на терену смо примијетили појаву болести на усјевима пшенице и јечма. Чим окопни снијег, треба урадити заштиту. Код јечма је ријеч о заштити листа и стабљике, а код пшенице листа, стабљике и класа", прецизирао је Егић.

Он каже да, након топљења снијега, произвођачи треба да обаве и једну од најзначајних агротехничких мјера - прву прихрану. "По изласку из зиме треба додати ђубрива да би се наставио нормалан развој биљака", рекао је Егић.

Према његовим ријечима, с обзиром да су на овом подручју углавном кисела земљишта, за прихрану се користе азотна ђубрива.

"Због киселости земљишта наша препорука је КАН или УРЕА за мање кисела земљишта у количини 200 до 300 килограма по хектару за пшеницу и 150 до 180 килограма по хектару за јечам", навео је Егић.

Он је додао да је оријентациона препорука за прихрану 25 килограма азота за једну тону пројектованог приноса.

Извор: СРНА