latinica  ћирилица
21/02/2018 |  20:46 ⇒ 22/02/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Да ли је Мирко Шаровић условљен преносом надлежности у гасном сектору? (ВИДЕО)

У фокусу данашњег засједања Народне скупштине републике Српске била је и расправа о Приједлогу закона о гасу.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Осим што би нови закон требало да допринесе повећању стандарда услуга, конкурентности на тржишту природног гаса и повољнијем снабдијевању крајњих купаца, његово доношење у складу је са европским директивама, поручују из ресорног министарства.

Помоћник министра енергетике Републике Српске Миленко Тодоровић изјавио је да се Приједлогом закона о гасу регулишу услови за редовно, квалитетно и сигурно снабдијевање купаца природним гасом.

"С обзиром на обавезе које проистичу из Уговора о оснивању енергетске заједнице, као и из Споразума о стабилизацији и придруживању, материја коју уређује овај закон усклађена је и са одговарајућим директивама ЕУ", додао је Тодоровић.

Да ли су захтјеви Европске енергетске заједнице уједно и увод у укидање ентитетских регулатора и увођење једног на бх нивоу, питали су из Клуба СНСД-а.

Посланик СНСД-а Вања Бајић упитао је да ли је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић добио подршку странаца да се кандидује на једну од двије изборне функције на наредним изборима у БиХ у замјену за подршку преношењу надлежности за гасни сектор на ниво БиХ.

Он је подсјетио на изјаву генералног секретара Енергетске заједнице ЕУ Јанеза Копача да ће БиХ имати додатне санкције у енергетској области, које ће забољети ентитете, јер они опструишу доношење законске регулативе о гасу.

Бајић је рекао да је Копач вршио притисак да се надлежност за гас пренесе на ниво БиХ и да је о томе највише разговарао са Шаровићем.

"Да ли је то услов да би министар Шаровић добио подршку странаца? Мислим да се све врти око тога", рекао је Бајић.

Он је истакао да је, због санкција Енергетске заједнице, блокирано 100 милиона евра инвестиција у области енергетике у БиХ, те да је за то најодговорнија Федерација БиХ.

Из опозиције оштро демантују такве наводе, рекавши да у Парламентарну скупштину БиХ није био упућиван никакав приједлог закона о гасу, ни у једној форми и да неће бити донесен без сагласности Српске.

Ипак, притисака је било и још их има, поручили су и посланици, али и из Владе РС, посебно од стране директора Европске енергетске заједнице, Јанеза Копача.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да гас има велику улогу у геостратешким активностима, наводећи као примјер да су пројекти "Јужни ток" и "Турски ток" пропали због притиска САД на Бугарску и Грчку кроз коју је требало да ти гасоводи пролазе.

"Кад све погледамо, једна мала земља БиХ и у њој мали актери као што су Република Српска и Федерација БиХ, налазе се под отвореним притиском Енергетске заједнице. Копач врши снажан притисак да се донесе јединствен закон", навео је Чавић.

Према његовим ријечима, у Парламентарну скупштину није уопште био упућиван никакав приједлог закона о гасу, ни у јендој форми и неће бити донесен док не буде сагласности из Српске.

Из ресорног министарства су поручили да је истина да је ФбиХ одбила овакав закон, да Копач константно врши притиске и да је процедура у току. Додају и да, доношењем овог закона, Српска испуњава услове енергетске заједнице и да није могла чекати да Закон буде донесен и на бх нивоу, али због тога не би требало да буде посљедица.

Судећи по дискусијама, закон ће добити подршку већине посланика, и власти, и опозиције.

НСРС данас је расправљала и о Приједлогу закона о средњем васпитању и образовању и Приједлогу закона о страним улагањима.