latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:23 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Шамац: Финансијска подршка за ђаке који иду у Истраживачку станицу Петница (ВИДЕО)

Истраживачка станица Петница код Ваљева у Србији и ове године организује образовне програме за талентоване средњошколце из Србије и земаља региона. Из Шамца у Петницу путују четири средњошколца, а дио трошкова боравка и путовања сносиће општина.
Шамац - ученици истраживачи - Фото: РТРС
Шамац - ученици истраживачиФото: РТРС

Из Републике Српске ове године у Петницу путује укупно 16 ученика. Шамац ће представљати Душан Живковић, Александар Маринковић, Ксенија Стефановић и Миленко Игњатовић који имају прилику да се усавршавају у областима које их највише занимају- хемија, математика и техничке науке.

“Очекујем да проширим своје знање, али и да стекнем нове пријатеље, проширим своја познанства и да имам бољи приступ лабораторијама и људима који се разумију у науку“, рекла је Ксенија Стефановић.

У шамачком Средњошколском центру “Никола Тесла“ поносни су на успјехе ових ученика, а општина Шамац ће подршку образовању талентоване дјеце исказати и увођењем нове праксе - суфинансирањем боравка средњошколаца у Истраживачкој станици Петница.

“Мени је част и драго ми је што тамо иду моји ученици. Ја им желим срећу, мислим да ће тамо да виде и науче много више него што им ми у школи можемо пружити јер је то стварно елитна установа“, рекла је Сенка Тешић, професорка хемије.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истиче да општина Шамац ове године стипендира рекордан број студената - 84 с подручја општине Шамац, док је за ђаке који путују у Петницу обезбијеђено по 350 КМ, као и трошкови превоза.

Током сезоне зимских семестара у Истраживачкој станици Петница кроз једну од 20 научних дисциплина проћи ће око 1.500 средњошколаца из Србије и земаља региона.