latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:20 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Брчко: Додатни бодови за социјални статус приликом запошљавања (ВИДЕО)

Влада у Брчком ће у Правилник о запошљавању у јавним службама уврстити и додатна бодовања за канидате лошијег имовинског стања. Увођење социјалног статуса при запошљавању добро је дошло најсиромашнијим слојевима заједнице, кажу у Синдикату. И незапослени су овај потез Владе једва дочекали.
Брчко - Завод за запошљавање - Фото: РТРС
Брчко - Завод за запошљавањеФото: РТРС

Стефан Марјановић је три дана након дипломирања на Електротехничком фалуктету у Бањалуци, дошао да се упише у армију од 11.000 незапослених у Брчком. Одлука Владе о додатном бодовању имовинског стања кандидата неочекивано га је обрадовала. Истиче да је то позитивна ствар која ће помоћи незапосленима слабијег имовинског стања.

У Синдикату су помало изненађени, иако су, кажу, већ више од 10 година од Владе тражили да се запошљавају они којима је то неопходно, а не они којима су на буџету, двоје, троје или више чланова породице. Сматрају да ће на овај начин бити мање незаконитог запољшавања.

Илија Калајџић, секретар Синдиката, истиче да је ово први пут да се бодује социјални статус и додаје да би се овим, бар донекле, могао умањити непотизам у Брчком.

Осим досадашња три додатна бода за кандидате из породица погинулих бораца, Влада је прихватила градоначелников приједлог да Комисија приликом испитивања вреднује кандидата бодовима који се односе на његов лош социјални статус.

За оне канидате чији чланови домаћинства нису запослени, као и за самохране родитеље, обезбјеђује се два додатана бода.

Ово су само мали помаци за најугроженије кадидате, истиче градоначелник Дистикта Синиша Милић, и процјењује да ће озбиљнијих помака бити када запољшавања, са много већим примањима, буде у реалном сектору.

У Брчком је тренутно 17.270 запослених са просјечном платом од 850 марака, мањом него у Српској и Федерацији, и потрошачком корпом од 2.000 марака.