latinica  ћирилица
21/02/2018 |  12:56 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Комплетирајте документацију

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске поново је данас позвао осигуранике у Српској и Федерацији БиХ да комплетирају документацију у години пред стицање услова за старосну пензију.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Из Фонда подсјећају да су овакво обавјештење, с циљем припреме података за остваривање права на пензију, већ крајем октобра прошле године доставили на кућне адресе осигураника.

"Позив је упућен осигураницима који за годину дана након достављања обавјештења испуњавају услове за старосну пензију и треба да се обрате у своју пословницу Фонда ПИО, према мјесту пребивалишта, ради прикупљања и комплетирања документације и ажурирања података матичне евиденције који су од значаја за остваривање права на пензију", наводи се у саопштењу.

У Фонду истичу да овај позив осигураницима за обезбјеђење документације не значи и да су испуњени услови за пензионисање, нити за престанак њиховог уговора о раду код послодавца.

"Посебно се апелује на осигуранике који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске, односно у другим државама и ФБиХ, да поднесу захтјев за потврду стажа осигурања, путем Фонда ПИО, због тога што се за тај докуменат код већине држава чека дужи временски период, више мјесеци, па чак и година", упозоравају из Фонда.

У последње три године Фонд ПИО Српске упутио је више од 30.000 оваквих обавјештења, али је одзив осигураника био недовољан, испод 30 одсто.

Фонд ПИО указује да неодазивање осигураника за комплетирање документације, када услиједи њихов лични захтјев за остваривање права на пензију, неминовно доводи до успоравања поступка рјешавања и његовог дужег трајања од законом прописаног рока од два мјесеца.

"У тим околностима Фонд не може битно утицати на рјешавање таквих захтјева, што се огледа у садашњем стању од 1.900 неријешених захтјева за остваривање права на пензију, са елементима иностраности, који због неодазивања осигураника на сарадњу за комплетирање не могу ни бити рјешавани до испуњења тог предуслова", наводи се у саопштењу.

Из Фонда указују да се на тај начин помјерају и датуми почетка остваривања права на пензију, иако су услови за старосну пензију у погледу година живота испуњени.

Напомињу да добијање обавјештења Фонда ПИО не значи аутоматски одлазак у пензију, јер је лично право сваког осигураника да ли ће и када поднијети захтјев за остваривање права на старосну пензију.

Осигуранике који су добили обавјештење Фонда ПИО позивају да се обрате у најближу пословницу, како би на вријеме започели активности на комплетирању документације потребне за остваривање права на старосну пензију када се испуне услови прописани законом и када осигураник лично поднесе захтјев за оставривање права на старосну пензију.

"Само комплетирана документација и ажурирани подаци матичне евиденције омогућавају ефикасно рјешавање захтјева у року од седам до 15 дана од подношења захтјева, што је пожељно и за осигураника и за Фонд, јер се тако унапређује рад и пословање Фонда, према стандардима развијених и модерних европских држава, а постиже и задовољство осигураника и корисника услугама Фонда", закључује се у саопштењу Фонда ПИО Републике Српске.

Извор: СРНА