latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:36 | Аутор: РТРС

Откривање бактерија у храни уз помоћ апликације (ВИДЕО)

Мало је метода којима може да се спријечи тровање храном, пошто тестирање на штетне бактерије, као што су ешерихију коли и салмонела, захтијева специјалну опрему, након чега је потребно и до два дана да се добију резултати.
храна - Фото: Screenshot
хранаФото: Screenshot

Научници са Универзитета Масачусетс Амхерст развили су апликацију за паметне телефоне која упозорава кориснике уколико у храни има бактерија.

Уз помоћ апликације, резултати о присуству патогених бактерија стижу за само неколико минута. Уређај користи чип премазан хемикалијама, које могу да се вежу и за најмању присутну количину бактерија.

Апликације подразумијева и употребу додатка - микроскопа, чије цијена износи 30 долара.

У видеу који показује демонстрацију рада апликације, научници су водом опрали потенцијално контаминирани производ и затим ставили чип у воду. Након пола сата, микроскоп који се може додати било на било коју камеру паметног телефона, на екрану показује има ли бактерија.

Научници додају да је ова технологија још увијек у фази развоја, пошто није у стању да разликује штетне од добрих бактерија. Они настављају даљи рад на свом изуму, како би пронашли технику која че моћи да открије специфичне врсте бактерија.

И поред тога што је њихов уређај неколико година далеко од изласка на тржиште, на Универзитету истичу да неколико компанија, које се баве производњим хране, показало велико интересовање за њихов проналазак.

Научници се надају да ће њихов уређај наћи примјену у бројним домаћинствима, као превенција конзумирања контаминиране хране. Апликација ће потенцијално наћи велику примјену и у случајевима природних катастрофа, гдје ће моћи да се користи за провјеру квалитета воде за пиће.

Извор: Агенције