latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:34 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Дио зида Варшавског гета постаје културно-историјски споменик

Два преостала дијела зида који је служио за изолацију некадашњег Варшавског гета биће стављени на листу историјских споменика, изјавио је данас регионални званичник задужен за конзервацију у Пољској.
Варшава - Фото: ТАНЈУГ
ВаршаваФото: ТАНЈУГ

Како је предложено, зид од црвене цигле у Улици Сијена 53 требало би заштити као свједока историје и сачувати га за будуће генерације, преноси АП.

Наведено је да би статус споменика пружио правну заштиту "јединственом историјском споменику, од непроцјењиве вриједности за јеврејски и пољски народ". На овај приједлог се, међутим, може уложити приговор, напомиње АП.

Зид је подигнут 1940. године, када су нацисти затворили дио Варшаве који су назвали "јеврејским дистриктом". Био је висок четири метра, укључујући метар бодљикаве жице на врху. Око 450.000 становника тог дијела пољске престонице умрло је у заточеништву од глади и болести или у гасним коморама логора Треблинка.

Нијемци су уништили гето и већи дио зида 1943. године. Стотине становника је пружило отпор, али је устанак у Варшавском гету угушен исте године, а скоро сви јеврејски борци убијени.

Извор: Агенције