latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:09 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

У суботу у Бањалуци први Форум дијаспоре

На иницијативу и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, у суботу, 24. фебруара у Бањалуци биће одржан 1. Форум дијаспоре.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Савјетник предсједника Републике Нина Сајић изјавила је Срни да је циљ овог скупа успостављање трајних механизама за јачање привредне и културно-научне сарадње између Републике Српске и српског народа у расејању.

- Српска дијаспора представља велики економски и развојни потенцијал, који још није довољно искориштен. Дијаспора несумњиво може да допринесе промоцији привредних и туристичких потенцијала Републике Српске, привлачењу инвестиција и повезивању привредника из Републике Српске са иностраним партнерима - истакла је Сајићева.

Она је навела да се овим форумом, такође, жели подстаћи дијаспора да инвестира у Републику Српску и додала да је намјера предсједника Републике да Форум дијаспоре постане традиција и да се одржава једном годишње.

- Првом форуму дијаспоре присустоваће око 100 учесника из више од 20 земаља. Међу учесницима су угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламента, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних и студентских организација... - појаснила је Сајићева.

Сајићева је навела да је у петак, 23. фебруара, у вечерњим часовима предвиђен пријем за учеснике Форума у Административном центру Владе Републике Српске, док је у суботу у 9.30 планирано отварање скупа, а потом и пленарна сједница.

Према њеним ријечима, предвиђено да се учесницима Форума на пленарној сједници обрате предсједник Српске и предсједник Владе Жељка Цвијановић.

Након пленарне сједнице биће одржани панели под називом "Културно и научно умрежавање са дијаспором и хуманитарне активности" и "Економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре".

У оквиру 1. Форума дијаспоре предвиђено је да учесници посјете Козарску Дубицу и Доњу Градину, гдје ће бити одржан Историјски час - "Спомен-подручје Доња Градина".

Извор: СРНА