latinica  ћирилица
21/02/2018 |  09:57 | Аутор: РТРС

У прошлој години ријешена 2.563 предмета

Предсједник Врховног суда Републике Српске Весна Антонић истакла је да је у прошлој години ријешена 2.563 предмета, те да је на кривичном реферату од 238 предмета укинута пресуда у 23 предмета или у 9,66 одсто случајева.
Весна Антонћ (фото: atvbl.com) -
Весна Антонћ (фото: atvbl.com)

Антонићева је навела да је на грађанском реферату од 1.310 предмета пресуда укинута у 102 или 7,7 одсто, а да је на управном реферату од 643 предмета пресуда укинута у 85 случајева или 13,2 одсто.

"На кривичном реферату остварени су изузетни резултати јер је остало 36 неријешених предмета, а од 14 запримљених предмета ратних злочина ријешено је 12, а два су остала неријешена јер су стигла крајем године", рекла је Антонићева.

Она је навела да је кривично одјељење ријешило 15 предмета организованог криминала и коруптивних кривичних дјела, а два су неријешена јер су, такође, стигла крајем прошле године.

Према њеним ријечима, на грађанском реферату остала су неријешена 463 предмета, што је изузетан резултат, будући да је у 2016. години неријешено 837 предмета.

"Мора бити побољшано стање на управном реферату на којем имамо 1.771 неријешен предмет. То је посљедица чињенице да у посљедње три године долази до сталног повећања броја тих предмета", навела је Антонићева.

Антонићева је нагласила да су најчешћи разлози за укидање пресуда били повреда одредаба кривичног поступка или погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

"Када је неко ослобођен то не значи нужно да није крив, него да у кривичном поступку нису понуђени докази на основу којих би пресуда била другачија. Када укинемо пресуду због повреде одредаба кривичног поступка, то не значи да смо корумпирани, него да поштујемо законе", поручила је Антонићева.

Извор: СРНА