latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:47 | Аутор: РТРС

Бањалука- Одборници о задужењу хартијама од вриједности

Скупштина града Бањалука разматраће данас приједлог одлуке о задужењу града емисијом хартија од вриједности у износу до шест милиона КМ.
Скупштина Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина БањалукаФото: РТРС

У приједлогу одлуке наведено је да ће средства добијена емисијом хартија од вриједности бити кориштена за финансирање капиталних инвестиција - изградњу моста преко Врбаса са приступном саобраћајницом у Улици Гаврила Принципа и реконструкцију Улице Бранка Мораче до споја са Козарском улицом, затим реконструкцију Улице краља Александра првог Карађорђевића, те изградњу Источног транзита од Крфске улице до Улице Гаврила Принципа.

Средства ће бити кориштена и за финансирање изградње прве фазе водоводне мреже, у оквиру регионалног водовода Црно врело, те реконструкцију, адаптацију и санацију фискултурне сале Техничке школе у спортску дворану у Јеврејској улици.

У образложењу ове одлуке наводи се да је један од разлога за задужење то што највећи дио средстава за реализацију ових инвестиција није обезбијеђен овогодишњим буџетом града.

"С обзиром на то, да је ријеч о пројектима од изузетног значаја за саобраћајну и комуналну инфраструктуру Бањалуке, потребно је обезбиједити додатне изворе средстава за њихову реализацију", наводи се у образложењу.

На дневном реду сједнице је и Програм развоја спорта града Бањалуке са дефинисаним стратешким приоритетима који омогућавају напредак развоја спорта у Бањалуци. Приоритети се односе улагање у развој младих спортиста ради стварања велике основне базе за даљи развој и унапређење врхунског спорта, затим на подршку укључивања у спорт и његову доступност, те остваривање и вредновање врхунских спортских резултата.

"Иако средства намјењена за развој спорта у Бањалуци нису довољна да би се спорт преко ноћи развио и достигао успјехе, овим документом се она желе расподијелити да тај развој буде што бржи и продуктивнији", наведено је у програму.

Одборници ће разматрати и приједлог рјешења о разрјешењу директора Центра за социјални рад Бањалука који је припремљен на основу пресуде Окружног суда којом је наложено доношење новог акта у року од 30 дана од дана достављања пресуде.

Извор: СРНА