latinica  ћирилица
20/02/2018 |  21:24 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Представнички дом: Подржано увођење јединственог броја 112 за хитне ситуације

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ вечерас је у Сарајеву усвојио у другом читању Приједлог закона о допунама Закона о комуникацијама, којим се предвиђа увођење на нивоу БиХ јединственог броја 112 за хитне ситуације.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Овај законски приједлог предложио је Савјет министара, а да би закон постао важећи потребно је да буде усвојен у Дому народа парламента БиХ.

Представнички дом није дао додатни рок за достављање извјештаја надлежне комисије за Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је предложио Независни блок, чиме је завршена процедура за овај законски приједлог.

У образложењу предложених рјешења предлагачи су навели да се њима заговара унапређење изборног процеса путем измјена које се односе на процедуру избора бирачких одбора, стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора због ванредних околности.

Због недостатка потребне већине гласова из Републике Српске на усаглашавање је упућен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ.

Наведени закон, који су у парламентарну процедуру упутили посланици Александра Пандуревић /СДС/, Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/ и Мирсад Исаковић /СББ/ односи се на ефикаснију заштиту лица која пријављују корупцију, унапређењем нормативног оквира.

Подршку посланика у првом читању добио је Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ, који је предложио Савјет министара.

Овим законским приједлогом дефинише се да свако полицијско тијело БиХ које има статус управне организације предлаже министру безбједности БиХ по два полицијска службеника за чланове Одбора за жалбе, од којих ће министар предложити четири полицијска службеника Савјету министара на избор и именовање.

Представнички дом прихватио је негативно мишљење Уставноправне комисије за Приједлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ, чиме је окончана процедура за приједлог посланика Независног блока.

Предложена измјена, према образложењу предлагача, имала је за циљ обезбјеђивање постављања на мјесто државног службеника најуспјешнијег кандидата и смањење злоупотребе путем досадашњег механизма дискреционог права које омогућава да на конкурсу буду изабрани најлошији кандидати.

Посланици су именовали досадашњег парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића на нови мандат од пет година.

Усвојени су извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији 10 институција БиХ за 2016. годину те неколико закључака који треба да допринесу отклањању проблема које су уочили ревизори.

Подржана је иницијатива посланика Дениса Бећировића из СДП-а којом Представнички дом позива надлежне органе Херцеговачко-неретванског, Ливањског, Западнохерцеговачког и Посавског кантона да најкасније у року од 30 дана од дана њеног усвајања у Представничком дому, измијене и допуне своје уставе с циљем обезбјеђења уставне равноправности Срба.

Иницијативом се тражи да се у уставима кантона, у којима то до сада није учињено, прецизира и обезбиједи уставна равноправност језика бошњачког и српског народа, те латинице и ћирилице.

На приједлог посланика Независног блока, усвојена је иницијатива у вези са малопродајном маржом дистрибутера нафте и нафтних деривата.

Представнички дом дао је сагласност за ратификацију Споразума о зајму /Пројекат јачања банкарског сектора/ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој укупне вриједности 56,6 милиона евра.

Закључујући данашњу сједницу предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто најавила је за 28. фебруар заједничку сједницу оба дома, на којој ће се посланицима и делегатима обратити предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Извор: Срна