latinica  ћирилица
20/02/2018 |  19:29 ⇒ 21/02/2018 | 07:36 | Аутор: РТРС

НСРС: Расправљано о гаранцијама за кредитна задужења - годишњи лимит 750 милиона КМ (ВИДЕО)

У Народној скупштини Републике Српске, по хитном поступку, расправљано је о Приједлогу одлуке о износу гаранција које Република Српска може издати у 2018. години.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Ријеч је о 750 милиона марака, којим ће Српска бити гарант за кредитна задужења институција, локалних заједница, јавних предузећа у 2018. години.

Корисници гаранција оствариће повољније услове кредитних задужења за потребе финансирања пројеката. Самим тим добиће шансу да остваре боље финансијске ефекте. По одлуци која је пред посланицима, укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама неће бити већа од 10 одсто оствареног БДП-а у текућој години, а закон каже да је горња граница 15 одсто. И овај акт био је на удару опозиције – због хитности процедуре, штурог образложења.

Гаранције Владе у текућој години, моћи ће да добију локалне заједнице, институције и јавна предузећа. Биће издаване за финансирање капиталних инвестиција, рефинансирање постојећег дуга, финансирање пренесених обавеза и буџетског дефицита. Посебан третман имаће енергетски и инфраструктурни пројекти.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је Приједлог одлуке за издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у овој години до износа од 750 милона КМ дат с циљем реализације планираних активности у овој години.
Образлажући овај приједлог одлуке на сједници Народне скупштине, Тегелтија је рекао да укупна задуженост Српске по издатим гаранцијама не може бити већа од 10 одсто од оствареног бруто домаћег производа у текућој години.

Тегелтија је рекао да је Влада Српске опредијељена за то ради наставка реализације планираних активности у овој години, међу којима су доминантни електроенергетски и инфраструктурни објекти.

И овај пут опозиција је највише замјерки имала на то што ова Одлука не иде по редовној процедури, већ се настоји преко ноћи одлучити о милионским задужењима. Дешавало се, кажу, да кредити које узму поједина предузећа, а Влада да гаранцију, не буду враћани, па све падне на терет грађана.

На адресу Владе већ су стигла три захтјева – УКЦ-а и општина Костајница и Билећа. Иако је расправа о овом питању тек започета, Клуб посланика СНСД-а већ је поднио један амандман.

Амандман клуба посланика СНСД-а: Влада Републике Српске ће два пута годишње информисати Народну скупштину о износу издатих гаранција и стању дуга са сљедећим елементима: коме је издата гаранција, на који износ, на који период и под којим условима.

Дуг по основу кредитних задужења за које је Влада издала гаранције у протеклој години износио је 313 милиона марака или 3,11% БДП-а, колико износи и укупна изложеност Српске по издатим гаранцијама. Законско ограничење по овом основу је 15% оствареног БДП-а у тој години.

- Ја вјерујем да сва наша јавна предузећа, и ауто-путеви и Електропривреда имају ту способност да измирују своје кредитне обавезе за ове гаранције које ћемо дати и ја се надам да ће посланици имати разумјевања и усвојити ову одлуку - поручио је Тегелтија.

Овој тачки дневног реда претходио је наставак прошлонедјељне расправе о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске, од 51,3 милиона евра, по Пројекту реструктурирања Жељезница Републике Српске, такође, по хитном поступку.