latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:18 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Нови пројекти запошљавања у Сребреници (ВИДЕО)

Нови пројекти запошљавања у Сребреници. Начелник општине Младен Грујичић потписао је са аустријским инвеститорима уговор о изградњи "сребреничке мљекаре“. Будући погон запослиће око 25 радника.
Сребреница - уговор о мљекари - Фото: РТРС
Сребреница - уговор о мљекариФото: РТРС

Провјерен квалитет, обезбијеђен пласман - тако начелник описује овај пројекат након боравка у Бечу. Вриједност је 2,6 милиона евра, а дио средстава уложиће локална заједница.

"То је и разлог зашто су се они одлучили доћи овдје", рекао је Грујичић.

Идеја је да се број газдинстава у Средњем Подрињу удвостручи. Паша Мујић један од фармера из Сребренице, каже да се од мљекарства на селу може лијепо живјети.

Ко хоће да ради имаће прилику да увећава своју производњу - поручује први човјек општине. Нова мљекара ће, додаје, развити кооперантску мрежу.

"Овдје ће се у Сребреници производити, јогурти, воћни јогурти, кафа, капућино... сиреви од козијег млијека", навео је Грујичић.

"Око 600.000 литара млијека се годишње произведе у Сребреници. Има 28 газдинстава, двије мљекаре откупљују тренутно, а ми смо дали 11.000 марака подстицаја", истакао је начелник за привреду општине Сребреница Цвијетин Максимовић.

Аустријанци су трећи инвеститори у 2018. години који улажу у Сребреници.  Прошле седмице је са компанијом Економик из Београда потписан уговор на основу којег ће 1. марта бити отворена фабрика за производњу грађевинских контејнера у Сребреници и која ће запошљавати око 25 радника.